Extremväder från två håll i midsommar

NYHETER

Just nu går ryssvärmen mot segern

1 av 5 | Foto: Värme från öster och kyla från väster väntar i midsommar.

Två extremväder slåss just nu om vår största högtid.

Och det finns hopp om sol till sillen.

Just nu ser ryssvärmen ut att vinna kampen om midsommar – se hela prognosen nedan.

Om fyra dagar avgörs det vilket av de båda extremvädren som tar över midsommarafton.

Kampen är oerhört jämn.

– Sverige är inklämt mellan högtryck och varmt väder från Östeuropa och Ryssland och svalare väder över Atlanten. Vi är i gränszonen och just nu ser det ut som det kan bli lite både och, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

"Det är en kamp"

Det innebär att östra delarna av landet kan begåvas med sol och värme, medan skurar och åska kan drabba västkusten och västra delarna av Norrland, enligt Linnea Rehn.

– Det är en kamp. Om den varma luften drar in kan det bli 25 grader, men om det blir kyligt och regn kan det handla om temperaturer mellan 15 och 20 grader. Det är väldigt stora skillnader.

Men även om fajten är jämn lutar det just nu åt att ryssvärmen blir kung på midsommarafton. Enligt en prognos som SMHI la ut på sin hemsida i går kväll pekar prognoserna just nu på ”en utveckling åt det varmare hållet”.

– Det är en rysare, men just nu väger det väl lite tyngre åt det här soliga scenariot, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se

Galet väder i helgen

Förhoppningsvis blir det alltså ingen repris av helgens galna väder.

I Skövde bjöds det på snöbollskrig – mitt i juni – när Therese och Magnus Pilblads altan fick ett vitt täcke av en hagelstorm som svepte över södra Sverige i går.

– Det var stora snöhögar som vi kunde skopa upp och sedan hade vi krig. Jag har aldrig sett en sommardag med så mycket hagel, säger Therese.

Åskvädret som följde med hagelstormen försvann lika snabbt som det kom och snart hade solen sett till att altanen i Skövde var torr igen.

Mäktiga naturkrafter

Redan i förrgår kväll hade stormarna satt spår över södra Sverige och vid Malö nära Orust kunde John Andersson fånga naturens krafter.

Familjen grillade på altanen vid sommarhuset när himlen plötsligt tornade upp sig.

– Jag gick in i vardags­rummet och började filma. Sen hörde jag det panga till och såg att blixten slog ner alldeles utanför. Hela vardagsrummet lyste upp, säger han.