Misstänkta för våldtäkt med flaska – frias

Att kvinnan höll ihop benen kan ha uppfattats som blygsel, skriver rätten

Umeå tingsrätt.
Umeå tingsrätt.

Den artonårige mannen åtalades för att med hjälp av en kamrat ha våldtagit en flicka med en vinflaska tills hon började blöda - samtidigt som en tredje kompis filmade delar av övergreppet.

Nu har alla tre friats från alla brottsmisstankar.

Rätten anser att kvinnan möjligen försökte hålla ihop sina ben av blyghet.

Det var i oktober förra året, och den unga kvinnan befann sig på en fest i en lägenhet i Umeå. På festen fanns även de tre artonåriga männen, varav kvinnan var ytligt bekant med en av dem sedan innan.

Den unga kvinnan hamnade i sovrummet med en av männen, och de klädde av sig. Då kom en av de andra männen in och uppmanade henne att ge honom oralsex. Den tredje mannen kom in och började filma med sin mobiltelefon.

Samtidigt lämnade den förste killen rummet för att kort därpå återvända med en tom vinflaska i handen.

– Vi kan väl använda den här, uppges han ha sagt.

Tryckte ned henne

En av männen tryckte enligt flickan ned henne på rygg i sängen och trots att hon försökte "stänga ihop benen" särade en av männen på dem och förde in flaskan i hennes underliv.

Hur många gånger kan hon inte svara på, men till slut sa en av männen att hon blödde och de slutade därför.

Trots att en av männen senare uppmanat henne att inte göra någon polisanmälan gick hon till polisen.

Alla tre männen hävdar i förhören att flickan var med på allt, att det var hon som uppmanade dem att använda flaskan, men åklagaren väckte åtal för våldtäkt, medhjälp till våldtäkt och ofredande.

"Mindre rimlig bedömning"

I går friades de från alla misstankar.

Tingsrätten i Umeå konstaterar visserligen i sin dom att flickans berättelse framstår som trovärdig.

– Hon har gett uttryck för känslor och hennes berättelse har varit tämligen detaljerad och den har inte framstått som ologisk, motsägelsefull eller överdriven på något sätt.

Men inte heller de åtalade har, skriver rätten, framstått som lögnaktiga.

Visserligen, skriver rätten, framstår flickans berättelse om övergreppet med flaskan som mer sannolik än de tre unga männens, men utredningen ger också utrymme för en "måhända mindre rimlig bedömning" av det inträffade.

Den bedömningen menar rätten är att det gått till som flickan berättat, men att männen inte uppfattat att hon inte velat.

"Uttryck för blygsel"

Visserligen, skriver rätten, har hon hållit samman sina ben före att de förde in flaskan i henne, men det behöver inte ha uppfattats som bristande samtycke.

– Utan möjligen som ett uttryck för blygsel eller inledande tvekan, skriver rätten.

– Personer som är invecklade i sexuella aktiviteter med varandra gör ju naturligen saker med varandras kroppar på ett spontant sätt utan att fråga om den som berörs samtycker till det eller inte, fortsätter rätten.

Inte heller döms den unge mannen som förde in flaskan i kvinnan för misshandel eftersom rätten inte anser att han haft ett uppsåt att skada henne men skriver att han agerat "utomordentligt omdömeslöst".

Den unga kvinnans målsägarbiträde vill inte kommentera domen.

Kammaråklagare Inga-Lis Adervall Åström säger till Aftonbladet att hon ännu inte tagit ställning till om hon ska överklaga.

- Jag ska gå igenom domen noga under helgen, och först därefter fattar jag beslut om jag ska överklaga.

Starka reaktioner

Umeå tingsrätts friande dom har väckt starka reaktioner i sociala medier.

Mårten Schultz är professor i civilrätt och en aktiv debattör på Twitter.

Han vill inte kommentera domen, men säger att den typen av domar i främst sexualbrottsmål ofta väcker starka reaktioner.

- Någon tidning skriver om domen på ett allt för förenklat sätt, och folk blir upprörda utan att någon av alla de som har åsikter egentligen har läst domen. Om de gjorde de tror jag de skulle ha en annan förståelse för hur rätten resonerat.

Publisert: