350 000 svenskar kan ha dold folksjukdom

Av: Leonel Marjavaara

Publicerad:

Hundratusentals svenskar kan vara drabbade av förmaksflimmer i hjärtat, visar en ny undersökning som Svenska Dagbladet tagit del av.

Sjukdomen fördubblar risken att dö i förtid och bara en liten del får rätt behandling.

Foto: Colourbox

Förmaksflimmer drabbar både män och kvinnor och ökar risken för stroke och hjärtsvikt.

Enligt en färsk rapport av Hjärt- och lungsjukas riksförbund finns i dag 210 000 patienter med diagnosen förmaksflimmer, och var fjärde svensk över 40 år väntas få sjukdomen.

Stort mörkertal

Problemet är att det finns ett stort mörkertal och få mottar ordentlig behandling.

– Det är är en obehandlad folksjukdom. Bara en liten del får adekvat behandling med tusentals havererade liv på grund av stroke som konsekvens, säger överläkaren Leif Friberg till Svenska Dagbladet.

Han tror att ytterligare 100 000-150 000 människor lever med ”tyst flimmer” med varierande grad av symptom som trötthet och oregelbundna hjärtslag.

Björn fick inget syre till hjärnan

En som drabbades redan i 30-årsåldern är Björn Berglund, 65, som insåg att han hade flimmer efter att han svimmat.

– Hjärtat slog ojämnt och fort och pumpade ingenting, vilket gjorde att man inte fick något syre till hjärnan. I början kunde jag bli nervös och då blev det bara värre, säger han till SvD.

Tack vare diagnosen kunde Björn få en pacemaker som lindrat det fysiska obehaget från flimret.

Medicin kan rädda flimmersjuka

Enligt överläkaren Leif Friberg måste fler sjuka identifieras för att undvika 5000 strokefall som årligen sker i onödan. En nyckelmedicin är det blodförtunnande medlet waran, som man nu vet skyddar även lindrigt flimmersjuka mot stroke.

– Nu har det kommit mer och mer data som tyder på att det är samma risk att drabbas av stroke om man bara har det lite av och till, och de patienterna representerar två tredjedelar, säger Leif Friberg till SvD.

Publicerad: