Konflikten mellan SD och SDU

Professor: ”De har säkert en plan B”

Av: 

Karin Ahlborg

Jonas Hinnfors, statsvetare.
Jonas Hinnfors, statsvetare.

NYHETER

Sverigedemokraterna bryter med sitt ungdomsförbund.

– Det är inte förvånande, stridsyxan har varit uppgrävd ett tag, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Att SD slänger ut sitt ungdomsförbund och istället bildar ett nytt förvånar inte Jonas Hinnfors.

– Det har gått bra för moderpartiet och de vill inte ha med det här mer nationalistiskt inriktade ungdomsförbundet att göra.

Ungdomsförbund är ofta på viss kollisionskurs med sina moderpartier men i Sverigedemokraternas fall handlar det om olika ideologiska inriktningar.

– Vi kan ta Palestina-frågan. Ungdomsförbundet vill stödja Palestina på nationalistisk grund medan det går stick i stäv med moderpartiet som är helt och hållet pro-israeliskt eftersom det är otänkbart för dem att stödja muslimer, säger Jonas Hinnfors.

Ligger för nära SD

Vad som händer nu återstår att se.

– Eftersom det här har varit på gång har SDU helt säkert en plan B. Men de kommer att hamna i en besvärlig ekonomisk sits och ingen vet hur starkt stödet för deras politik är i landet.

– Ett nytt parti brukar bara lyckas om de har en ideologi som saknas men SDU ligger fortfarande för nära moderpartiet. Det är inte självklart att de lyckas som ett självständigt parti om det är vad de tänker försöka med.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Största skandalerna i SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Konflikten mellan SD och SDU

Sverigedemokraterna