Flyktingmottagandet i Sverige

Migrationsverket: ”Vi är förberedda”

Av: 

Olof Svensson

Danska Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen.
Danska Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen.

NYHETER

Malmö. Danska polisen har bytt strategi och ger flyktingar fri lejd till Sverige utan att registrera dem.

Förändringen påverkar däremot inte Migrationsverket.

– Jag tror inte det kommer att göra någon skillnad i våra kalkyler om Danmark släpper igenom dem eller inte. Vi har den beredskap vi har, säger pressinformatör Sara Sundelius.

Enligt Dublinförordningen ska människor på flykt söka asyl i det land de först kommer till. Gränspolisen har samtidigt en skyldighet att registrera personer som befinner sig i ett land utan tillstånd.

Danska polisen ändrade i morse strategi och låter nu flyktingar som befunnit sig i landet resa vidare till Sverige utan att registrera dem. Beslutet motiveras med att det inte går att hålla kvar människor som inte vill söka asyl i Danmark.

”Vi har den beredskap vi har”

Migrationsverket följer utvecklingen, men pressinformatör Sara Sundelius säger att förändringen inte påverkar myndighetens inställning. 

– Dublinförordningen gäller fortfarande. Det finns ingen annan överenskommelse mellan Danmark och Sverige. Om någon har sökt asyl i Danmark så kommer vi inte att pröva deras ansökan, då kommer de få återvända till Danmark och söka asyl där, säger hon.

Väntar ni er många fler asylsökande nu när Danmark bytt strategi?

– Vi har förberett oss väldigt länge för antalet asylsökande som kommer nu och vi har god beredskap. Jag tror inte det kommer att göra någon skillnad i våra kalkyler om Danmark släpper igenom dem eller inte. Vi har den beredskap vi har.

Statsministern är oförstående

Samtidigt säger hon att det kan bli aktuellt att skriva upp prognosen över hur många som väntas söka asyl i Sverige under året. I nuläget räknar Migrationsverket med 74 000 asylansökningar.

– Det är möjligt att vi kommer att skriva upp den siffran i höst eftersom det kommit fler de senaste veckorna. Men vi har en beredskap för de som kommer, säger Sara Sundelius.

Hur ser ni på agerandet från den danska polisen?

– Vi kan inte säga något om hur Danmark hanterar det här. Det är en politisk fråga. Det vi gör är att ta emot ansökningar om asyl, rätten att söka asyl är absolut.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen höll under torsdagen en presskonferens där han sa att han inte kan tvinga människor att söka asyl i Danmark.

– Men jag undrar varför man inte vill göra det. Jag kan inte förstå att om man flyr från krig och stridigheter och sedan kommer till ett land som är säkert inte väljer att söka asyl i Danmark.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Migrationsverket