Blodmåne och supermåne - på samma gång

avSven Minell

Två spektakulära himlafenomen under samma natt

1 av 7

Extra stor och riktigt röd. Natten mot måndag händer något unikt med månen.

Missa det inte – nästa tillfälle är först 2033.

Natten till den 28 september kan man se en väldigt ovanlig händelse på himlen med två spektakulära fenomen på samma gång.

Och smaka på namnet: En blodröd supermåne.

– Det är ju spektakulärt och det här borde kunna bli ett vackert fenomen. Månen blir djupröd och den blir mycket mörkare än vad en vanligt fullmåne blir, säger Peter Linde, astronom och ordförande i Tycho Brahe-sällskapet.

Blodröd måne

Det som händer är att månen är så nära jorden den kan vara i sin omloppsbana, vilket gör att den ser större ut än vanligt. Dessutom är det fullmåne. Samtidigt ligger jorden mellan solen och månen. När solens ljus bryts i atomsfären, mest den röda färgen, färgas månen glödande röd.

– Jag tänker gå upp och titta på det.  Man kan se att jordens krökta skugga vandrar in över månen, bara det är speciellt. Sen blir det dessutom som en solnedgång på månen, säger Alexis Brandeker astronom på Stockholms universitet.

Tydligast tidigt på morgonen

Från klockan 02.10 och under fem timmar kan man se hur månen skiftar färg. Tydligast syns fenomenet tidigt på morgonen, mellan klockan 04.11 och 05.24. Då är månen som rödast. Men är du morgontrött så går det även bra att titta ända fram till 06.00, strax innan allt är över.

Det är en unik händelse och enligt NASA har bara hänt fem gånger tidigare. 1910, 1928, 1946, 1964 och 1982.

Så ser du det bäst

För att se himlafenomenet så bra som möjligt ska man gärna vara på en mörk plats, använda kikare och titta i sydvästlig riktning.

– Till skillnad från en solförmörkelse, där man bara kan se en liten smal del från jorden, så kan vem som helst ha möjlighet att se detta, säger Peter Linde, astronom och ordförande i Tycho Brahe-sällskapet.

Och chansen för att få se månen visa upp sig är goda, så här skriver SMHI:

Under natten till måndag är det goda förhållanden i stora delar av landet. I stort så är det ganska klart väder under natten. I fjällen ser det ut att vara en del moln. Det kan även förekomma moln på andra ställen i landet. 

CHATTA

Här kan du chatta om månfenomenen i natt

TIPSA

Skicka in dina bilder och din film på den blodröda supermånen till Aftonbladet (OBS! Ingen ersättning utgår)

ARTIKELN HANDLAR OM

Supermåne

Blodmåne

Rymden