14 elefanter dödade med starkt gift

Foto: 14 elefanter i Zimbabwe har förgiftats till döds.
NYHETER

14 elefanter har hittats döda i två nationalparker i Zimbabwe.

Vid båda incidenterna har tjuvjägare använt cyanid.

– Det är ett fruktansvärt sätt att dö på, säger vildmarksguiden Carel Verhoef till CNN.

Det är i nationalparkerna Hwange och Matusadona i Zimbabwe som totalt 14 elefanter hittats förgiftade och döda. Park- och vildlivsmynidgheten i Zimbabwe säger till CNN att man har gripit fem misstänkta.

Enligt en källa inom landets nationalparksförvaltning har elefanterna i Matusadona troligen förgiftats med cyanidspetsade apelsinskal. I den andra parken har en saltsten med samma gift hittats.

Flera av elefanterna hade fått sina betar kapade, men inte alla, vilket har fått parkvakter att tro tjuvjägarna störts innan de hunnit slutföra den illegala handlingen. Ett antal av de döda elefanterna var också alldeles för unga för att över huvud taget ha betar, den yngsta var bara tre månader gammal.

Påverkar hela hjorden

För en elefanthjord är tjuvjakten, i vilken form den än bedrivs, både direkt och indirekt livsfarlig eftersom deras liv organiseras i familjer.

– Det är extremt störande för hjorden och dess struktur. Om de här elefanterna var del av en hjord med kalvar och de äldsta honorna dör, då kommer de semivuxna inte längre att ha någon riktning och risken är stor för att de blir ”problemelefanter”, säger Carel Verhoef om den nya incidenten i Hwange.

Påverkar hela ekosystemet

Cyanider är extremt giftiga och leder till en snabb död. Giftet blockerar kroppens förmåga att utnyttja syre vilket leder till att den människa eller det djur som utsätts för en dödlig dos dör av kvävning och följdsymptom, enligt Nationalencyklopedin.

Runt elefanterna i Hwange, där en förgiftad saltsten användes, hittade också döda gamar och impalor.

– Det här påverkar hela ekosystemet, säger Carel Verhoef.

Cyanid har använts av tjuvjägare tidigare. Så sent som 2013 förgiftades omkring 300 elefanter i Hwange i en och samma incident.

ARTIKELN HANDLAR OM

Zimbabwe