Inhemsk journalist avrättad av IS

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon blev det femte inhemska journalistoffret för IS.

Ruqia Hassan sista ord:

”När IS griper mig och mördar mig är det okej”.

IS har avrättat den femte inhemska journalist som rapporterat inifrån IS-område sedan i oktober, skriver The Independent.

Ruqia Hassan arbetade som reporter och aktivist för gruppen ”Raqqa is Being Slaughtered Silently”, RBSS, som avslöjar brott mot mänskliga rättigheter i Syrien.

Abu Mohammed som grundat RBSS skrev i lördags på Twitter att Ruqia Hassans sista ord var:

”Våra brevduvor klagar inte”

”Jag är i Raqqa och har dödshotats och när IS (griper) mig och mördar mig är det okej eftersom de kommer att halshugga mig och jag får värdighet som är bättre än att leva i förödmjukelse med IS.”

En av hennes sista poster på Facebook handlade om att IS förbjuder wi-fi i staden:

”Fortsätt att begränsa vårt internet, våra brevduvor klagar inte.”

Enligt den arabiska tevekanalen Al-Aan TV rapporterade att IS informerat Ruqia Hassans familj för tre dagar sedan att hon avrättats på grund av ”spionage”.

För en dryg vecka sedan offentliggjorde IS en video där fem personer tycks avrättas efter anklagelser om spioneri. Filmen visar hur offren läser upp sina ”brott”, bland annat att ha drivit internetcafé och ha skickat bilder från Raqqa till Turkiet, skriver The Guardian.

I december mördades Naji Jerf, chefredaktör för den oberoende månadstidningen ”Hentah” och aktiv inom RBSS. Han dokumenterade bland annat brott mot mänskliga rättigheter i Raqqa i filmen ”Islamic State in Aleppo”. Han sköts ner på öppen gata i Gaziantep i Turkiet.

Publicerad: