Obamas plan för att skärpa vapenlagarna

Tänker gå bakom ryggen på kongressen för att öka kontrollerna

Omkring 400 masskjutningar inträffade i USA under 2015.

Nu planerar president Barack Obama att skärpa vapenlagarna - utan att gå via kongressen.

– Jag får så många brev från föräldrar, lärare och barn om vapenvåldsepidemin att jag inte kan sitta still utan att göra någonting, säger Obama.

Fler masskjutningar, definierade som skottlossningar med minst fyra skadade eller döda, än det var dagar på året.

2015 blev synnerligen blodigt i USA, där många ser rätten att bära vapen som helig. Enligt sajten gunviolencearchive.org inträffade runt 400 masskjutningar under året.

Barack Obama talar om att landet drabbats av en ”epidemi av vapenvåld”. Presidenten har sagt att vapenlagarna är en av de frågor som han kommer att prioritera under sin sista tid i Vita huset.

– Vapenlobbyn är högljud och välorganiserad när det gäller att försvara den fria tillgången på vapen för vem som helst. Resten av oss måste vara lika passionerade och välorganiserade i att försvara våra barn, sa han i ett radiosänt tal, enligt AP.

Ska träffa justitieministern

Men det är långtifrån enkelt för Obama att införa skärpta vapenlagar. Det är kongressen som stiftar lagar i USA, och bland majoriteten av ledamöterna är stödet för de tillåtande vapenreglerna starkt.

Obama planerar därför att använda sig av så kallade presidentdekret för att skärpa vapenkontrollerna. Sådana gör det möjligt för presidenten att under vissa förutsättningar införa bestämmelser på egen hand.

På måndag ska Obama träffa justitieministern Loretta Lynch för att diskutera vilka åtgärder som kan komma att bli aktuella. Presidentdekret kan enligt amerikanska medier komma redan under nästa vecka.

Kan öka kontrollerna

Källor uppger för AP att Obama väntas försöka införa krav på att fler vapenhandlare skaffar federal licens. Därigenom skulle de i sin tur bli tvingade att genomföra bakgrundskontroller av vapenköpare.

Föga förvånande har dock lobbyjätten National Rifle Association kritiserat utökade vapenkontroller. Enligt organisationen går det inte att förhindra att kriminella får tag på vapen genom sådana åtgärder.

Och även om Obama skulle få igenom förändringarna är det inte säkert att de blir långlivade. Hans efterträdare i Vita huset kan nämligen riva upp presidentdekreten med omedelbar verkan.

Publisert:

LÄS VIDARE