47 människor avrättade i Saudiarabien

avGustaf Tronarp

NYHETER

Religiösa ledaren: ”Det var en nåd mot de dödade”

1 av 5

Saudiarabien har avrättat 47 personer på en enda dag. Enligt regimen har de avrättade gjort sig skyldiga till terrorism.

En av dem som dödats är den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr.
Enligt experter kommer massavrättningen öka spänningarna i Mellanöstern.

Företrädare för den iranska regeringen säger att Saudiarabien kommer att få ”betala dyrt”.

I ett uttalande från Saudiarabiens inrikesdepartement heter det att merparten av de avrättade har varit inblandade i terrorattacker som al-Qaida genomfört mellan 2003 och 2006.

Enligt regimen var massavrättningen nödvändig för att trygga Saudiarabiens säkerhet.

Grand Mufti Sheikh Abdulaziz Al Sheikh, en av de högsta religiösa ledarna i landet, beskriver avrättningarna som en ”nåd” för de dödade. Detta eftersom de förhindrar dem från att ”begå fler onda handlingar”.

Har fått kritik

Bland dem som avrättats finns Nimr al-Nimr. Han var en shiamuslimsk ledare och profilerad kritiker av den sunnimuslimska regimen i Saudiarabien. Nimr al-Nimr ledde upproren i östra delarna av landet 2011-2012. I samband med detta greps al-Nimr. Han dömdes till döden i oktober 2014.

Amnesty International har riktat hård kritik mot Nimr al-Nimrs dödsdom. Människorättsorganisationen har beskrivit domslutet som ett försök av regimen att tysta all opposition.

Avrättningen av den välkände ledaren kan komma att leda till nya oroligheter bland den shiamuslimska minoriteten i Saudiarabien, enligt internationella bedömare.

Den har redan lett till starka protester och ordbråk mellan flera länder i Mellanöstern.

Saudiarabiens rival Iran, där en majoritet av befolkningen är shiamuslimer, går till hård attack mot avrättningen.

Det iranska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att Saudiarabien kommer att få ”betala dyrt”.

– Brottet att avrätta al-Nimr är del av ett kriminellt mönster hos den här förrädiska familjen (kungafamiljen i Saudiarabien reds. anm). Jag väntar mig att den islamiska världen reagerar högljutt och fördömer den ökända regimen så mycket den kan, säger iranske inflytelserika ayatollan Ahmad Khatami, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I en shiamuslimsk by i Bahrain har polis satt in tårgas mot demonstranter som protesterade mot Saudiarabiens agerande.

Mohammed al-Nimr, broder till den avrättade Nimr al-Nimr, manar dock till besinning.

– Det är nog med blodspillan, säger han till Reuters.

Avbryter vapenvila

Saudiarabiens svar på den iranska varningen kom direkt.

Kort efter uttalandet meddelade den saudiledda koalitionen som flygbombat iranstödda rebeller i Jemen att vapenvilan i landet är över.

I december inleddes fredssamtal under FN:s ledning. Det var i samband med detta som vapenvilan inleddes. Brott mot den har dock redan rapporterats från båda sidor, enligt TT. Samtalen ska återupptas i januari.

”Ökar spänningarna”

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, anser att det är föga förvånande att Saudiarabien verkställde avrättningen av shialedaren.

– Man baserar sin legitimitet på anspråket att representera den sanna uttolkningen av islamisk rätt. Om man då underkänner det som sagts av vad som ses som en kompetent wahhabistisk domstol förlorar man ju legitimitet, säger han till TT, och fortsätter:

– Saudiarabien brukar markera att man inte tar hänsyn till utländska önskemål. Man är så att säga fånge i sin egen propaganda.

Enligt Hjärpe är det svårt att förutspå vad varningen från Iran kan leda till.

– Men det ökar spänningarna, säger han till TT.

Många avrättningar

Det var den statliga nyhetsbyrån Saudi News Agency som gav beskedet om massavrättningen. Nyheten har också lästs upp i statlig tv, enligt Al Jazeera. Avrättningen skedde under lördagen.

AP rapporterar att den totalitära regimen i Saudiarabien genomförde minst 157 avrättningar under 2015. Internationella organisationer som arbetar mot dödsstraffet har slagit larm om att antalet halshuggningar i landet var det högsta på två decennier förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM

Iran