David: ”Vi får inte avboka resan”

Av: Christoffer Nilsson, Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: Reuters

Hundratals svenskar befinner sig just nu i Hurghada, Egypten.

Trots torsdagens attack erbjuder resebolagen ingen flygresa hem för deras gäster.

Och många av de som redan bokat en resa dit får inte avboka sin resa.

– Man känner sig besviken, säger David Nyberg som planerat att åka.

David Nyberg, 24, har i veckor planerat att åka på semester till populära turistmålet Hurghada med flickvännen Elin Holgersson, 22. För ungefär 16 000 kronor skulle de få en drömsemester tillsammans. Men efter att en svensk skadades i en attack mot turisthotellet Bella Vista hotell vill de inte längre åka.

– Vi har börjat tvivla på om vi verkligen ska åka så därför ringde vi till Fritidsresor för att kolla om vi kunde avboka och få pengarna tillbaka, säger David Nyberg.

Men där tog det stopp. Fritidsresor erbjuder inga pengar tillbaka för den som vill avboka sin resa efter incidenten.

– Man känner sig besviken. Det känns osäkert för ur ett ekonomiskt perspektiv känns det rimligt att åka, men med tanke på det som hänt känns det inte säkert. Och man vill inte åka på semester och behöva kolla sig runt ryggen hela tiden, säger han.

UD: Läget oförändrat

Anledningen är att UD inte ändrat sina rekommendationer för resmålet eftersom de anser att ”säkerhetsläget inte förändrats”.

– Vi följer UD:s reserekommendationer och gör de en ändring så anpassar vi oss efter det, säger Leyla Öfwerström, informatör på Fritidsresor.

Flera upprörda kunder har hört av sig på Fritidsresors Facebooksida.

”Fritidsresor borde göra som Apollo... Att man får boka om kostnadsfritt sin inbokade Egyptenresa”, skriver en kvinna och fortsätter sedan med: ”Nu gör även Ving samma sak, låter de som bokat resa dit att boka om kostnadsfritt.”

”Vill åka hem”

Flera svenskar som redan är på plats i Hurghada vill åka hem. Ving har 216 gäster och Fritidsresor har 424 på orten, men trots det flyger de inte hem sina resenärer.

Apollo hade 90 gäster på det angripna hotellet Bella Vista, varav 35 av dem var svenskar. En av gästerna skadades under attacken och fördes till sjukhus med lindriga skador.

Men bolaget menar att de visst informerat gästerna om vad som gäller och att de erbjuder deras gäster möjligheten att ”avbryta sin resa” om man så önskar.

– Vi tar upp de önskemål som finns hos resenärerna och finns det önskemål att avbryta sin semester så hjälper vi dem, säger Peter Browall, Sverigechef på Apollo.

Enligt Peter Browall är kontaktpersoner på plats och informerar gästerna.

Fritidsresors personal: ”Ett rånförsök som gick fel”

På plats i Hurghada har många av resebolagens kunder velat ta del av information om vad som har hänt. På ett av Fritidsresors hotell hölls under lördagen ett informationsmöte där bolagets personal försökte lugna ned sina gäster.

– Fritidsresors personal på hotellet säger att det handlar om ett rånförsök som gått fel. Min uppfattning är att det som har hänt kommer att skada turistnäringen och det är något man vill motverka så gott det går. Det är det som driver dementiapparaten, säger Max Lagerbäck, MTG:s tidigare presschef, som befinner sig i Hurghada på semester.

Enligt Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor, går informationen som gavs på plats isär med bolagets officiella linje.

– Någonstans har det blivit fel i informationen. Vi jobbar utifrån det vi vet och ska inte spekulera. Från centralt håll skickade vi i går kväll ut information till våra kunder om att det varit en knivattack vid ett hotell i Hurghada och att polisen skjutit två gärningsmän, säger han.

Motivet till attacken i Hurghada är inte fastställd. Mathias Bergendahl ska nu kontakta Fritidsresors personal på det hotell där den obekräftade informationen gått ut.

– Nu ska jag säkerställa så att man har rätt information på plats. Lyckligtvis har alla våra kunder fått information, baserad på det vi vet och som inte är spekulativ, från oss centralt och vi hoppas att det inte uppstår förvirring, säger Bergendahl.

Skadade Sammie: Inte ett rån

Enligt svenske Sammie Olovsson, som skadades när gärningsmännen gick till attack på hotellet Bella Vista, kan det omöjligen ha rört sig om ett rånförsök.

– Det var inte ett rån De var inte ute efter pengar eller någonting. De kom in och ville att man skulle ned på golvet. De skadade en om man inte var tillräckligt snabb, säger han till Aftonbladet.

Publicerad: