Åsa Romson om Trumps klimatsågning: ”En skrämmande uppfattning”

1 av 2
NYHETER

Åsa Romson (MP) gästade Aftonbladet Morgon och fick frågan om Trumps sågning av klimathotet.

– Att förneka att klimathotet är en global säkerhetsrisk, det är faktiskt ganska skrämmande att en amerikansk presidentkandidat kan ha den uppfattningen, säger miljöministern.

Miljöminister Åsa Romson (MP) gästade Aftonbladets studio på tisdagsmorgonen. Hon fick bland annat frågan om den amerikanska presidentkandidaten Donald Trumps klimatutspel.

När USA:s president Barack Obama sa att klimatförändringarna är ett av de största hoten mot världen svarade Trump i tv-programmet ”Morning Joe”: ”Jag tror det är bland det dummaste som någonsin har sagts”.

”Har sagt dumma saker”

Åsa Romson fick frågan om vad hon tyckte om den kontroversielle presidentkandidatens kommentar.

– Trump har väl sagt ganska dumma saker överlag. Att förneka att klimathotet är en global säkerhetsrisk, det är faktiskt ganska skrämmande att en amerikansk presidentkandidat kan ha den uppfattningen.

Tror du att han kan bli president?

– Det är de amerikanska medborgarna som väljer, svarar miljöministern.

”Åker dit för att få ett avtal”

Klimatmötet i Paris pågår i detta nu. 195 länder med vitt skilda förutsättningar är där för att försöka enas kring ett gemensamt klimatavtal.

– Jag åker dit för att det ska bli ett avtal och att det ska bli tillräckligt kraftfullt, säger Åsa Romson som tar tåget till Paris.

På frågan vad hon ska göra efter sin karriär som språkrör avslöjade hon att hon ska ta en mindre offentlig roll och fortsätta som forskare i miljörätt.

ARTIKELN HANDLAR OM