Förslaget: Gör det lättare avhysa tiggare

Markägare ska få större möjligheter till att avhysa tiggare.

Det meddelar regeringen i dag.

– Man har ett eget ansvar i grunden. Man har inte rätt att bosätta sig på någon annans mark, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Hur markägares möjligheter att få hjälp med åtgärder vid olovliga bosättningar kan förbättras ska utredas. Det sa regeringen när ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare presenterades. Det gäller främst tiggare från Rumänien och Bulgarien.

Justitieministern Morgan Johansson (S) sa att tiggeriet inte kommer att förbjudas - men han vill göra det lättare att avhysa tiggare som slagit läger.

– Det finns tre inslag vi inte kan acceptera: Om de människor som tigger utnyttjas och exploateras, om det växer upp hundratals spontana bosättningar på allmän, privat eller kommunal mark, och trakasserier och våld mot de människor som ber om pengar, säger Morgan Johansson.

Har ett eget ansvar

Enligt honom finns det i dag runt 300 bosättningar i Sverige. Regelsystemet för att avhysa människor är i dag för komplicerat, säger Morgan Johansson.

– Det är en väldigt omständlig process och en ohygglig frustation för de som ser att människor har bosatt sig på deras mark.

Var ska tiggarna ta vägen?

– De bor i Rumänien och i Bulgarien. Där har de sina boplatser.

De ska återvända dit?

– Om de inte kan hitta något lagligt sätt att bo i Sverige, campingplatser eller liknande, Vi kan inte tillåta att folk sätter upp ett tält och säger ”här ska jag bo”. Det är ingen långsiktig lösning.

Morgan Johansson säger att tiggare har ett eget ansvar att ordna sitt boende.

– Man har inte rätt att bosätta sig på någon annans mark. Skulle vi gå i andra riktningen, nu har du rätt att bosätta dig var du vill, så skulle vi se en situation där det växer upp ett stort antal kåkstäder i Sverige, det kan vi inte acceptera.

"En lucka i lagstiftningen"

I åtgärdspaketet ingår även att se över att kriminalisera utnyttjandet av tiggare.

– Det finns en lucka i lagstiftningen som måste täppas till. Att någon annan tjänar pengar på att placera en tiggare på en plats och tar en procent av inkomsten. Det andra är att utnyttja en skuldsättning. Att låna ut pengar för att ta någon hit och sedan ta ut en vinst på skulden, säger Morgan Johansson.

Han säger att lagstiftningen om människohandel ligger närmast till hands. 
– Det är ett grovt brott som sällan använts och inga fall finns i fallen som handlar om tiggeri. Men det betyder inte att det inte förekommer utnyttjanden, säger han.

Straff kan skärpas

För att bekämpa trakasserier och våld mot människor som tigger ger regeringen polisen i uppdrag att den 30 november föreslå åtgärder för att stoppa våldet.

– Vi får in allt fler rapporter om våld mot tiggare. Det bygger på hat och förakt mot utlänningar och även mot fattiga, säger Morgan Johansson, och fortsätter:
– Det är inte de värderingarna som ska prägla Sverige, tvärtom. Rättsväsendet ska se strängt på dessa typer av brott.

Samarbete med Rumänien

Sverige ingår fram till årsskiftet ett samarbetsavtal med Rumänien. Det gäller välfärdsutveckling, barns rättigheter och jämställdhet. Rumänien ska också få stöd från olika strukturfonder inom EU.

– Det är ett steg på vägen för att minska utsatthet och tiggeri. Målet är att ingen ska behöva tigga säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (s).

Moderaterna: Bra förslag

Moderaterna har tidigare lagt fram ett förslag om att stoppa organiserandet av tiggeri. Enligt Morgan Johansson är regeringen och M i stort sett överens, men använder olika begrepp. 

– Det ska inte bli svårt att mötas i det här. Det handlar nog mer om semantik, säger han.

Beatrice Ask (M), är nöjd med regeringens åtgärdspaket.

– Det är ju ett sent uppvaknande men jag tycker att det är bra att man lägger fram två av de förslag som Moderaterna har lagt fram tidigare, säger hon och syftar på avhysningen och lagstiftning mot utnyttjande.

Ni är överens i frågan?

– Ja det här är de förslag som vi moderater har presenterat. Jag tycker det är bra att regeringen tar konkreta steg.

FP: Polisen saknar resurser

Roger Haddad (FP), rättspolitisk talesperson, välkomnar förslaget men säger att regeringen inte har kunnat svara på hur omfattande det kriminella utnyttjandet av tiggare är.

– Den stora utmaningen är att polisen inte har resurser att prioritera personer som utnyttjar tiggare, det krävs oerhörda resurser för utredning, spaning och tolkning men också systematiskt samarbete med andra länders polismyndigheter - detta verkar regeringen inte ha värderat i sina uttalanden överhuvudtaget, säger han.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kommenterar regeringens paket så här:

– Det här är en fråga som måste lösas på EU-nivå och Centerpartiet
har presenterat tydliga förslag om hur man kan hjälpa på plats i
Rumänien genom att ändra socialfonderna, det är olyckligt att
regeringen inte verkar intresserade av att se över regelverket utan
litar på Rumäniens goda vilja.

Publisert: