Här fotograferar SD flyktingar på Lesbos

Hanna Thåström åkte till grekiska Lesbos för att hjälpa till.

Mitt bland flyktingarna såg hon tre personer från SD stå och fotografera.

– Jag tyckte att loggan såg bekant ut. Jag blev jätteupprörd, säger hon.

Nu bekräftar SD att det är de som dokumenterar.

Det var i lördags morse som Hanna Thåström och en av hennes vänner var på Lesbos stränder för att hjälpa till mitt i den akuta flyktingkrisen.

Under flera mornar var de ute för att möta båtarna på stranden. De hade precis tagit emot fyra båtar på raken när hon och vännen stannade upp. Framför henne stod tre personer i mörkblåa jackor med trycket Sverigedemokraterna på ryggen.

– När vi tagit emot den sista båten såg jag de här tre personerna, säger Hanna Thåström.

Det var inget tvivel om att det var personer från SD.

– Jag tyckte att loggan såg bekant ut. Jag blev jätteupprörd, säger hon.

”De hjälpte inte till”

Hon gick fram och frågade de tre personerna vad de höll på med.

– De sa "vi är här och dokumenterar flyktingkrisen".

Hanna blev helt paff och samtalet avstannade. Hon såg hur de tre unga personerna, som hon uppskattar till 20-årsåldern, använde sig av mobiler och en systemkamera.

– De fotade någon liten tjej med sin mamma och de frågade inte om lov eller så. De sa ”de säger väl till om de inte vill bli fotade”. Sen sa de att de skulle åka till Ungern efteråt.

– De hjälpte inte till utan de stod och bara och filmade, säger Hanna Thåström.

Osanna flygblad

Hon tycker inte det är rätt att sverigedemokrater står och fotograferar flyktingar eftersom de inte vet i vilket syfte de blir dokumenterade.

– Jag blev väldigt upprörd, för det är inte mänskligt att stå att titta på när människor befinner sig i en krissituation. Att stå och filma folk som kanske inte vill bli filmade, säger Hanna Thåström.

I fredags hittades flygblad i ett flyktingläger på Lesbos som undertecknats av Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och svenska folket. Flygbladen innehåller osanna budskap som att halalslakt och att bära niqab och burka kommer att förbjudas i Sverige.

SD har tidigare gått ut med att man ska starta en kampanj för att avskräcka flyktingar från att ta sig till Sverige. Om det var i detta syfte de tre unga SD-personerna var på Lesbos strand och fotograferade vet inte Hanna Thåström.

”Det är vår personal”

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein bekräftar senare att det är SD:s personal på bilderna.

– Det är vår personal. Vi gick ut för några veckor sedan att vi skulle kampanja ute i hela Europa. Det här är en del i den kampanjen. Vi är på plats i sex länder på cirka 17-18 platser. Men det ändras löpande. Vi delar ut flygblad och informerar om Sverige, vad som gäller i Sverige i dag och vad som väntar där, säger han.

Vilka länder det handlar om förutom Grekland vill han inte gå in på.

– Exakt var vi är vill vi inte gå ut med, det handlar om säkerheten för personalen.

Varför har de kameror med sig och fotar?

– Det handlar dels om att dokumentera vad som egentligen händer på plats, men det handlar också om att kunna dokumentera om det händer något. Vi har alltid kameror med oss, så att det alltid finns två versioner av det som händer.

Bekräftas av SD

Wallerstein bekräftar säger också att det är SD som ligger bakom flygbladet. Han vill dock inte svara på frågor om påståendena de innehåller.

– Det är våra politiker som får kommentera det, jag är kommunikationschef. De sitter i partistyrelsemöte nu fram till i eftermiddag.

Men har det inte med kommunikationen att göra vad som står på flygbladen?

– Jag kommenterar inte politiken.

Han poängterar också att det som nu pågår är en "jättesatsning" från partiet som kostar "många miljoner".

– Vi kommer också att köpa rätt mycket utrymme i media, i tv och tidningar utanför Europa. Målet är att det ska nå folk innan de börjar åka.

Aftonbladet söker SD:s partiledning.

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert: