SD: Vi ligger bakom flygbladen

avNiklas Svahn, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: PRIVAT

Flygblad som varnar flyktingar för att komma till Sverige dök för några dagar sedan upp på ön Lesbos.

De innehåller flera osanna påståenden – som att det ska bli förbjudet att bära niqab och burka offentligt.

Nu bekräftar Sverigedemokraterna, SD, att det är de som ligger bakom flygbladen.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein bekräftar att det är SD som ligger bakom de flygblad som delats ut på plats på ön Lesbos.

– Vi gick ut för några veckor sedan med att vi skulle kampanja ute i hela Europa. Det här är en del i den kampanjen. Vi är på plats i sex länder på cirka 17-18 platser. Men det ändras löpande. Vi delar ut flygblad och informerar om Sverige, vad som gäller i Sverige i dag och vad som väntar där, säger han.

Han vill dock inte svara på frågor om påståendena om att det kommer att bli förbjudet att bära niqab och burka i Sverige.

– Det är våra politiker som får kommentera det, jag är kommunikationschef. De sitter i partistyrelsemöte nu fram till i eftermiddag.

Men har det inte med kommunikationen att göra vad som står på flygbladen?

– Jag kommenterar inte politiken.

Han poängterar också att det som nu pågår är en "jättesatsning" från partiet som kostar "många miljoner".

– Vi kommer också att köpa rätt mycket utrymme i media, i tv och tidningar utanför Europa. Målet är att det ska nå folk innan de börjar åka.

Han hittade flygbladen

Det var i fredags kväll som volontärarbetaren Mohammed Mouaid hittade flygbladen tillsammans med sina vänner. De hade jobbat hela dagen med att ta emot flyktingar på stränderna på Lesbos. När de besökte ett läger längre in på ön var det en flykting som kom fram och gav dem flygbladet och undrade vad som stod.

– Jag kände när jag såg materialet, jag har hållit på lite med tryck, att det var något som var professionellt gjort, säger Mohammed Mouaid till Aftonbladet.

Han blir upprörd över att det är SD som ligger bakom.

– Det är så jävla lågt, fan vad arg jag blir, säger han.

Flygbladet varnar flyktingar för att komma till Sverige och säger bland annat "no jobs, no homes, no money" och osanna budskap som att halalslakt och att bära niqab och burka offentligt kommer att förbjudas i Sverige.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM