Ung man sköts med flera skott

NYHETER

Sjukhuset: "Tillståndet är allvarligt"

1 av 7

En ung man jagades och sköts med flera skott i Göteborg i dag.

Mannen, som blev allvarligt skadad,  ska ha tagit skydd från kulregnet i en affär.

– Han var skjuten i bröstet och i höften, säger ett vittne till Aftonbladet.

Skotten avlossades på öppen gata i stadsdelen Gamlestaden vid tiotiden. Vittnen såg hur en man sköts ned med flera skott. Många ögonvittnen larmade polisen om händelsen klockan 9.58 på onsdagsmorgonen.

– Vittnen har hört ett flertal skott. En person är avförd med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset, sa Christer Fuxborg, presstalesman hos polisen I Västra Götaland, till Aftonbladet strax efteråt.

Tillståndet är allvarligt för den skjutna mannen, enligt pressjouren på Sahlgrenska sjukhuset.

Polisen har bekräftat att han träffats av ett eller flera skott i bålen. Två personer, varav en var gärningsmannen, sågs lämna platsen på en moped eller vespa, i riktning mot Gamlestadstorget.

Butiksägaren: ”Hemskt”

I området finns flera butiker och föreningslokaler och det är enligt polisen en anledning till att många ögonvittnen larmat om händelsen. Människor som befann sig i området sökte skydd i butiker för att undvika skyttens kulor.

En person som Aftonbladet talat med berättar att mannen såg ung ut och att han träffades av flera skott.

– Han sprang in i en butik och gömde sig. Jag såg att han var skjuten i bröstet och i höften, säger vittnet.

Att mannen flytt in i butiken bekräftas av polisen. Skott ska också ha avlossats in i butiken, men den uppgiften har inte bekräftats.

– De sköt efter honom. Sedan körde två stycken iväg med en motorcykel, eller moped, säger vittnet.

Butikens ägare anlände inte till sin affär förrän efter skottdramat.

– Då hade ambulansen redan kört i väg mannen, säger han till Aftonbladet.

Han berättar att många i området nu är uppskakade.

– Jag har haft affären i tolv år och det har aldrig hänt något sånt här innan. Inte i området heller. Det är hemskt, säger han.

Uppgifter: Var ett bakhåll

Polisen har inte lämnat uppgifter om händelsen utöver de första efter larmen. Enligt obekräftade men trovärdiga uppgifter till Aftonbladet ska mannen, som beskrivs vara i 25-årsåldern, ha blivit skjuten med minst sju kulor.

Två svartklädda män med en svart moped har stått och väntat på honom. Båda ska ha burit hjälmar med visir. När de fick syn på honom komma gående ska de ha börjat jaga honom. En har då avlossat flera skott. Mannen har försökt springa därifrån och har då träffats av flera skott ute på gatan.

Till sist har han försökt ta skydd inne en butik, där han segnat ihop efter att ha träffats av ännu en kula.

Gärningsmannen ska då ha fått slut på ammunition. De två svartklädda männen sprang därifrån och har enligt flera vittnen setts lämna platsen på mopeden.

Inga gripna

Polisen genomför en teknisk undersökning på platsen. En förundersökning med rubriceringen försök till mord alternativt dråp är inledd. Samtidigt pågår ett brett polisarbetet där man kartlägger bakgrunden till skjutningen och eventuella motiv.

Polisen tittar till exempel på om det kan finnas kopplingar till tidigare skjutningar. Ännu har inte någon misstänkt gärningsman kunnat gripas.

– Vi har inga gripna och personen är ännu inte identifierad. Vi brukar låta läkarna göra sitt jobb först, säger Christer Fuxborg.

Dagens händelse är den hittills elfte skjutningen i Göteborg i år.

Fyra personer har skjutits till döds.

ARTIKELN HANDLAR OM