35-miljardersfartyget Zumwalt är sjösatt

Hon kanske inte är havets vackraste fartyg.

Men hon flyter – och rattas av James Kirk.

Amerikanska flottans skrytbygge, Zumwalt, kostade 35 miljarder kronor att färdigställa och är nu ute på sin jungfrufärd, skriver Washington Post.

Den amerikanska flottans största jagare någonsin prövar sina gasturbiner på Atlanten.

I måndags sjösattes USS Zumwalt – flottans våghalsiga projekt som kostat 35 miljarder kronor att utveckla – för att undersöka sjödugligheten.

Med sitt pyramidformade skrov lämnade Zumwalt varvet Bath Iron Works i den amerikanska delstaten Maine och fortsatte ut på Atlanten.

Sju gånger ljudets hastighet

Zumwalt, som är 186 meter långt och väger 15 480 ton, ska bli tungt beväpnat när det är färdigutrusta. Enligt Washington Post ska den amerikanska flottan kunna använda elektromagnetisk puls för att skjuta ut projektiler i sju gånger ljudets hastighet och som ska kunna träffa mål på cirka 18 mils avstånd.

Fartyget uppges vara svårupptäckt på radarn på grund av sin okonventionella form. Konstruktionen har, enligt AP, även lett till kritik rörande fartygets stabilitet.

Låter det som science fiction?

Då har vi ännu inte nämnt att fartygets befälhavare delar namn med en berömd rollfigur från ”Star trek”-filmerna.

– Vi är eld och lågor över att se Zumwalt komma iväg. För besättningen och alla som varit inblandade i konstruktionen, byggandet och färdigställandet av det här fantastiska skeppet är det en enorm milstolpe, sa kapten James Kirk till AP före avgång.

”Ser ut som framtiden”

För skeppsbyggarna var det ett stort ögonblick när Zumwalt lämnade varvet och gled ut mot Atlanten.

– Det har aldrig tidigare funnits någonting liknande. Det ser ut som framtiden, säger varvsarbetaren Kelley Campana till AP.

Zumwalt, döpt efter en framgångsrik amerikansk amiral, är det första av tre i sin klass.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN