Första asylsökande har flyttat in i tältlägret i Revinge

Foto: KRISTER HANSSON

avLinnea Carlén

NYHETER

Under torsdagskvällen flyttade de första 12 asylsökande in i det nybyggda tältboendet i skånska Revinge.

– De har fått information om det innan och vi ordnade transport dit, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets pressjour, till Aftonbladet.

I måndags meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att de byggt klart tältlägret på Revingehed utanför Lund. Så i kväll flyttade de första 12 asylsökande in i sitt nya boende, skriver Migrationsverket på sin hemsida.

Endast ensamstående män

De asylsökande informerades om flytten till Revinge på Jägersbro ankomstboende och skjutsades sedan till Revinge med buss.

Personerna som nu flyttat in är ensamstående män. Barnfamiljer och personer med särskilda behov är prioriterade till andra boenden. Totalt rör det sig om ett 20-tal tält som vardera ska inhysa 12 personer. Tanken är att uppåt 240 flyktingar ska få plats i lägret.

I nuläget är det oklart när fler flyttar in.

– Det är behovet som styr, hur det ser ut med tillgången av boende för asylsökande och hur många som ordnar boende själva, säger Pierre Karatzian.

”Temporär lösning”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Lunds kommun har gett bygglov för uppförande av 76 tält för flyktingar vid Revingehed. Byggstarten har dock dragit ut på tiden då kommunen väntar på vissa handlingar innan de kan utfärda ett startbesked.

Det är den akuta bristen på flyktingbostäder som gör att tältlägret, som inte kräver något bygglov, satts upp.

– Tanken är att det ska vara en temporär lösning. Det är vår ambition att de sökande ska få flytta till andra boenden. Men det är svårt att säga hur länge de får bo i det temporära tältboendet, sa Frederik Abbemo, kommunikatör på Migrationsverket, tidigare i veckan till Aftonbladet.

Migrationsverket kommer att ansvara för mat, städning och bevakning av tälten medan MSB sköter själva tältanläggningen och tar hand om teknisk skötsel.

ARTIKELN HANDLAR OM