”Vi glömmer aldrig våra släktingars öde”

avÅsa Passanisi

NYHETER

Adina och Nadine föreläser om Förintelsen för skolungdomar - nu får de fint stipendium

Foto: Jonas Eng
Nadine Gerson och Adina Krantzs släktingar dog i Auschwitz, nu får de Micael Bindefelds stipendium för sitt arbete mot antisemitismen.

För tre år sedan bestämde sig barndomsvännerna Adina Krantz och Nadine Gerson – ingen ska någonsin glömma Förintelsen.

Nu reser de runt och berättar sina släktingars historier för svenska skolungdomar.

– Det är vår uppgift att föra deras berättelser vidare till nästa generation, säger Adina och Nadine, som får Micael Bindefelds stipendium för sin insats.

I morgon är det internationella Förintelsens dag - en dag som samlar hela världen i en manifestation för förintelsens offer. På Operan i Stockholm närvarar både politiker och kungafamiljen i minnestunden.

Under ceremonin delar "Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen" ut sitt stipendium för andra gången.

Familjen utplånades i Auschwitz

I år går pengarna till föreningen Zikaron som startades av kompisarna Adina Krantz och Nadine Gerson.

– Vi är jätteglada över att vårt arbete uppmärksammas, säger Adina Krantz, vars mormor överlevde Förintelsen.

– Hela hennes familj utplånades i Auschwitz. Mormor kom ensam till Sverige som 19-åring. Nu när hon inte längre finns i livet känner jag att det är min uppgift att föra hennes berättelse vidare.

Vill utbilda fler föreläsare

Föreningen Zikaron bildades efter minnesdagen för tre år sedan. Adina Krantz och Nadine Gerson som deltog, bestämde sig för att de var dags att ta över stafettpinnen och fortsätta berätta om sina släktingars livsöden.

Sedan dess har de knutit flera ättlingar till överlevare till sig och föreläst i gymnasium.

Nadine Gerson säger att stipendiet som nu tilldelas Zikaron kommer att gå till att utbilda ännu fler föreläsare och till resor i Sverige.

– Vår idé är ju att erbjuda kostnadsfria föreläsningar i skolor. Tack vare stipendiet får vi nu möjlighet att resa till skolor som ligger utanför Stockholmsområdet. Det känns väldigt bra att fler elever kommer att kunna ta del av våra släktingars livsöden.

"Farmor är jättestolt"

Nadine Gersons farmor som överlevde Auschwitz och fortfarande är i livet - kommer att vara med under minnesceremonin på Operan.

– Hon är förstås jättestolt över att vi som är tredje generationen fortsätter att upplysa om Förintelsen och berätta om det som hände.

Micael Bindefeld har donerat fem miljoner till stiftelsen, för honom är engagemanget personligt - en stor del av hans släkt utplånades i Auschwitz.

– Det är viktigt att vi som har möjlighet fortsätter att driva den här frågan. I dag finns det många minoriteter som är oerhört utsatta. Det Adina Krantz och Nadine Gerson gör är livsnödvändigt för vårt samhälle. För mig är det självklart att stötta deras fantastiska arbete.

ARTIKELN HANDLAR OM