Polismyndigheten

Eliasson efterlyser fler poliser

NYHETER

Polisen behöver förstärkas med upp till 2 500 poliser och 1 600 civilanställda till och med 2020 med anledning av migrantströmmarna till Sverige och det förhöjda terrorhotet, enligt rikspolischef Dan Eliasson. Det framgår av en skrivelse till regeringen som Polismyndigheten lämnar över i dag, där det också framgår att anslaget under perioden 2017-2019 behöver öka med mellan 1,8 och 2,8 miljarder kronor.

Enligt skrivelsen innebär den stora ökningen av migranter "en väsentligt ökad arbetsbelastning", både för gränspolisverksamheten och för polisens yttre verksamhet. För att ambitionsnivån inte ska behöva sänkas på andra håll behövs större resurser.

Det förhöjda terrorhotet gör också att det behövs både mer personal och nya lokaler, ny utrustning och utbildning, enligt skrivelsen.

Eliasson pekar ut gränskontrollerna, som 400 poliser jobbar med, som något som krävt mycket. Men också bevakning på och utryckning till asylboenden runt om i landet, där många bor trångt under lång tid, har krävt resurser, enligt Eliasson.

– Vi behöver vara där ofta, det blir bråk och oroligheter. De här asylboendena finns ofta där det finns bostäder, där det är glesbefolkat, säger Eliasson i P1 Morgon i Sveriges Radio och tillägger att polisen då ofta får åka långt då de inte finns på samma platser.

Terrorhotet kräver mindre resurser än migrantsituationen, säger han.

Enligt Eliasson kan det hända att polisen får prioritera ner viss verksamhet. På frågan om det blivit lättare att begå brott svarar han:

– Lättare låter så hårt, men det är klart att vi inte haft samma möjlighet att ägna uppmärksamhet åt trafik, enklare narkotikabrott eller att kunna vara på plats på ställen där det är stökigt.

TT

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Polismyndigheten

ÄMNEN I ARTIKELN

Polismyndigheten

Dan Eliasson