Ryskt stridsplan nerskjutet

Ryskt stridsflygplan nedskjutet av Turkiet

Av: 

Erik Wiman

Staffan Lindberg

Erik Melin

Linnea Järkstig

NYHETER

Putin: Ett hugg i ryggen av terroristernas medbrottslingar

Bryssel/Stockholm. Turkiet har skjutit ner ett ryskt stridsplan vid gränsen mot Syrien, sedan planet uppges ha kränkt turkiskt luftrum.

– Handlingen är ett hugg i ryggen, säger Rysslands president Vladimir Putin.

Minst en av planets piloter har dött och ytterligare en soldat dödades under ett räddningsuppdrag.

Nato menar att Turkiets uppgifter är riktiga och Barack Obama säger att landet har rätt att försvara sitt territorium.

Nyheten kom på tisdagsmorgonen att två turkiska F16-plan skjutit ner ett utländskt stridsplan vid den syrisk-turkiska gränsen, sedan det kränkt det turkiska luftrummet.

Ryssland bekräftade vid tiotiden att planet, av typen SU-24, tillhör det ryska flygvapnet, men förnekar att det skulle ha flugit in över Turkiet. Enligt Rysslands president Vladimir Putin utgjorde piloterna inte ett hot och planet sköts ned på syriskt territorium, 4 kilometer från den turkiska gränsen.

– Det var ett hugg i ryggen av terroristernas medbrottslingar, säger presidenten om nedskjutningen, enligt flera nyhetsbyråer.

– Det går inte att kalla det någonting annat.

Natoländerna kallades på Turkiets begäran till ett extrainsatt möte. Efter mötet mötte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pressen.

– Vår information stämmer med den turkiska, att planet sköts ner över turkiskt luftrum, sa Stoltenberg.

Precis innan höll USA:s president Barack Obama en gemensam presskonferens med Frankrikes dito, François Hollande.

– Turkiet har som alla länder rätt att försvara sitt territorium, sa Obama.

”Utförde bombuppdrag”

Ryska nyhetsbyråer citerar ett uttalande från försvarsministeriet som hävdar att piloterna utförde ett bombuppdrag över Syrien när det plötsligt sköts ner.

Turkiets version är att piloterna varnades tio gånger inom loppet av fem minuter om att de befann sig över Turkiet, men att varningarna ignorerades.

Nedskjutningen fångades delvis på film och turkiska tv-kanalen Habertürk visar bilder på ett brinnande plan som snabbt störtar mot marken.

Planet kraschade inne på syriskt territorium i Latakiaprovinsen där Ryssland har sin flygbas. I området har den syriska regimen inlett en markoffensiv den senaste veckan.

En pilot död

Enligt vittnesuppgifter sågs de två piloterna skjuta ut sig innan det brinnande planet störtade till marken.

Minst en av piloterna har dödats efter att ha skjutits ut sig från stridsplanet. Rebeller på marken ska ha öppnat eld mot piloterna när de gled ner mot marken med sina fallskärmar.

Ryska militärhelikoptrar, som efter nedskjutningen befunnit sig i området för att leta efter planets piloter, rapporteras under eftermiddagen ha beskjutits av syriska rebellgrupper. En helikopter uppges ha träffats av en missil och en soldat uppges av den ryska militärledningen ha dödats, rapporterar Reuters.

– En helikopter tvingades nödlanda i ett område kontrollerat av regimen i nordöstra Latakia efter att det beskjutits av rebeller, säger Rami Abdel Rahman från syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Vladimir Putin poängterade i sitt uttalande att Nato-landet Turkiet, som är en del av den USA-ledda koalitionen som bombar Islamiska staten, sköt ner planet trots en överenskommelse mellan USA och Ryssland om att undvika sådana incidenter.

– Vi kommer aldrig att tolerera sådana här brott, säger Putin.

– Våra piloter och vårt flygplan hotade inte Turkiet på något sätt.

Tidigare protester

Nu samlas dussintals personer utanför det ryska konsulatet i Istanbul för att protestera mot det ryska agerandet i turkmeniska regionerna i Syrien.

– Dödande ryssar, lämna Syrien, har de hörts säga.

Senast i oktober sköt Turkiet ned en drönare som flugit in i landets luftrum. Landet har vid två tidigare tillfällen protesterat mot att Ryssland kränkt turkiskt luftrum i samband med bombningarna av bland annat IS. Så sent som för fyra dagar sedan protesterade man offentligt mot att Ryssland bombade turkmenska byar i norra Syrien.

Turkiet har även tidigare skickat upp stridsflyg för att möta ryska plan i luften och avvisa dem.

Sedan tidigare hade den tidigare ryska utrikesministern Sergej Lavrov planerat ett besök i Turkiet under morgondagen. Nu har han bestämt sig för att ställa in mötet. Han uppmanar även ryssar att inte resa till Turkiet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ryskt stridsplan nerskjutet

LÄS VIDARE

Kartlagt Putins krigsplan i detalj: Missiler, tanks & helikoptrar

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryskt stridsplan nerskjutet

Syrien

Turkiet