Motor

Nya tricket – så gör biltjuvarna

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Ny teknik kan göra livet bekvämare för konsumenter – och ge tjuvar nya möjligheter.

Polisen uppmanar nu till försiktighet för alla med nyckelfria låssystem till sina bilar.

– Det kan vara en gratisbiljett för tjuvarna i bilstöldssammanhang, säger kriminalinspektör Lars Stervander.

Under hösten 2013 och våren 2014 märkte polisen av en tydlig ökning av stulna Range Rovers. De stulna fordonen hade det gemensamt att de var utrustade med ”keyless system”, alltså att bilen känner av att du är i närheten och låser upp sig själv. Dessutom kan man starta den utan att behöva trycka i något tändningslås, nyckeln i fickan skickar hela tiden ut signaler, enligt Lars Stervander, kriminalinspektör som arbetat med bilstölder i över 25 år.

Nu vill polisen göra bilägare uppmärksamma på att de nya bekväma systemen kan ge biltjuvarna nya möjligheter, vilket SVT:s Nyheter rapporterat om.

Arbetar i par

Tekniken som de allra modernaste tjuvarna använder sig av är med största sannolikhet utvecklad i Ryssland. Med sin avancerade utrustning använder sig tjuvarna av den signal som nyckeln hela tiden skickar ut.

– Det måste vara två tjuvar som arbetar ihop. Om de ser någon parkera en intressant bil kan den ena följa med bilägaren om denne till exempel går in i en affär. Tjuven håller sig i nyckelägarens omedelbara närhet och kan då fånga upp signalen från nyckeln, säger polisens Lars Stervander.

Efter att ha fångat upp signalen skickar tjuven den vidare till sin kumpan som är vid bilen i fråga, och helt sonika kan låsa upp den och starta den genom den vidarebefordrade signalen.

– De kan ju bara starta bilen och åka i väg, nästa gång de behöver starta den så går det ju inte så bra, men då är man ju redan långt borta.

Bilägaren måste befinna sig inom 100-150 meter från sin bil för att tjuvarnas utrustning ska kunna nå hela vägen.

– Det kan man ju vara om man går in i ett snabbköp eller liknande. Och då är det ju inte säkert att man håller koll på vilka som går nära en.

Siktar på dyra bilar

Hur utbrett biltjuvarnas nya trick är i Sverige är oklart, men enligt Lars Stervander är det ofta svårt att lösa brotten, då bilarna sällan hittas.

I Sverige finns drygt 20 000 fordon med det nyckelfria systemet som standard, uppger SVT Nyheter som talat med Bertil Moldén vid branschorganisationen Bil Sweden.

– Det är ett nytt fenomen. Keyless system har inte funnits särskilt länge i sig men ju vanligare det blir och ju skickligare bedragarna blir desto större kommer problemet att bli, säger han till SVT.

Ett påstående som Lars Stervander befarar stämmer.

– Man måste vara öppen för att det hela tiden sker en utveckling även på bilstöldsfronten. Men jag menar att keyless-systemet kan öppna upp något för dem och vara en gratisbiljett för dem. Ju dyrare bil du har, desto mer vaksam bör du vara, säger Stervander till Aftonbladet.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motor

Brott