UD: Två svenska medborgare gripna i Grekland

avGustaf Tronarp, Julia Wågenberg, Staffan Dickson, Erik Åberg

Uppgifter: Skulle till Syrien – för att strida med jihadister

1 av 3

Två svenska medborgare – 28 och 19 år – har gripits i Grekland.

De är misstänkta för vapenbrott och ska ha varit på väg till Syrien för att ansluta till IS, uppger grekiska medier.

Svenskarna ska ha gripits av en slump av patrullerande mc-poliser.

En av dem uppges vara terrordömde Mirsad Bektasevic.

Tipsa | Aftonbladet

Svenska utrikesdepartementet har bekräftat att två svenska medborgare gripits i Grekland.

– De är frihetsberövade enligt vapenlagen. Mer information har vi inte i nuläget. Ambassaden arbetar med att få fram mer information, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s pressjour.

Männen, som är 28 och 19 år gamla, ska ha gripits i torsdags vid en busstation i hamnstaden Alexandroupolisnära Turkiet.

– De greps vid en rutinkontroll. Vi sökte igenom deras väskor och hittade de två knivarna, säger en grekisk poliskälla till TT.

Misstanken kan utvidgas

När de greps bar de bland annat två macheteknivar och två hölster till automatvapen, enligt ett pressmeddelande från grekisk polis. De ska också haft med sig mobiltelefoner, stridsutrustning och sedlar – 4 400 svenska kronor, 1 250 euro och 600 amerikanska dollar. De ska även haft svenska pass och i bagaget fanns uniformer.

På tisdag ska männen ställas inför domare

– Den enda officiella misstanken är vapenbrott, men misstankarna kan komma att utvidgas till att omfatta andra brott, säger poliskällan till TT.

Greps av MC-poliser

Den grekiska tidningen Kathimerini rapporterar att polisgruppen Dias grep männen. Männen ska ha betett sig konstigt.

Dias beskrivs bestå av patrullande motorcykelpoliser och är ingen special- eller antiterrorstyrka. Det tyder, enligt grekiska medier, på att gripandet var en slump och att grekiska myndigheter inte hade information sedan tidigare om männen.

Mc-poliserna kontrollerade männens identiteter och larmade grekiska säkerhetspolisen. Misstanken, att de gripna var på väg till Syrien eller Irak, uppdagades.

Nu letar grekisk polis tekniska bevis och ska analysera männens mobiltelefoner.

Uppvuxen i Kungälv

Enligt grekiska medieuppgifter är en av de gripna 28-åriga Mirsad Bektasevic. Uppgiften är inte bekräftad av grekiska eller svenska myndigheter.

En grekisk polis har dock berättat för nyhetsbyrån AP att en av de gripna tidigare är dömd för terrorbrott och släpptes ur fängelse 2011.

Mirsad Bektasevic är svensk medborgare och uppvuxen i Kungälv. Han har använt ett alias på sociala medier: Maximus.

I oktober 2005 slog bosnisk antiterrorpolis till mot en lägenhet i Bosniens huvudstad Sarajevo och grep Bektasevic. De tog 30 kilo sprängmedel, handeldvapen och rånarluvor i beslag. Polisen hittade också en hotfull videoinspelning med en maskerad Bektasevic.

Tillslaget var ett samarbeta mellan flera säkerhetstjänster: den svenska, danska, brittiska, bosniska och amerikanska.

Bektasevic satt häktad i 15 månader innan rättegången 2007. Då dömdes han, 19 år gammal, för bland annat terrorbrott till fängelse i 15 år och fyra månader. Han flyttades över till svenskt fängelse och frigavs villkorligt 2011.

Säpo kommenterar inte

– När det gäller brottsmisstänkta svenskar i andra länder så är det främst ett ärende för utrikesdepartementet. Men vi har ett välutvecklat samarbete med säkerhetstjänster och poliser runtom i Europa, inklusive Grekland, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

– Jag kan inte ge mer information om detta ärende i nuläget.

Riksenheten för säkerhetsmål, åklagarkammaren som hanterar Säpo-mål, har inte inlett någon utredning med anledning av de gripna svenskarna.

– Nej, det finns inget pågående ärende, säger Helena Ekstrand vid Åklagarmyndighetens pressjour.

Kommer en utredning att inledas?

– Det känner jag inte till, säger Ekstrand.

Lämnade för tio dagar sen

Enligt nyhetsbyrån AFP lämnade de två gripna Sverige för tio dagar sedan. De ska ha rest med bil till Köpenhamn och därifrån tagit flyg till Aten i Grekland, enligt AP.

Därefter ska de ha rest med buss till Thessaloniki och sedan vidare till hamnstaden Alexandroupolis, som ligger nära turkiska gränsen. De ska haft biljetter med sig som visar att de var på väg till Turkiet. Planen ska ha varit att ta sig dit och vidare till IS i Syrien, enligt flera grekiska medier.

Efter söndagskvällens ”Agenda” i SVT kommenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) gripandet.

Han säger att inte fick information om gripandet förrän på söndagen och att han i princip bara vet det som rapporterats i media. Han kan inte svara på om grekisk polis har samarbetat med svensk polis.

– Jag har inte varit i kontakt med svensk polis eftersom det är söndag, så jag kan inte svara på den frågan, säger Anders Ygeman till Aftonbladet TV.

Enligt grekiska medier ska gripandet ha skett vid en rutinkontroll. Kan det vara så att Säpo inte varit medvetet om att de här två personerna varit på väg till Syrien?

– Jag kan inte svara på den frågan.

Dömd i Sverige 2013

I mars 2013, två år efter att han släppts villkorligt, dömdes 28-åringen av Göteborgs tingsrätt för bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen och grovt vapenbrott.

Brotten begicks bland annat i Kungälv, där han växt upp. I domen från 2013 beskrivs att han umgås i ”kriminella kretsar”. Vapnet, en pistol, hade levererats till bostaden han bodde i.

Stödjer jihadistgrupper öppet

Mirsad Bektasevic dömdes till fängelse och efter att ha avtjänat straffet reste han till Syrien, enligt Aftonbladets uppgifter.

I Syrien ska 28-åringen ha stridit för en grupp kopplad till terrornätet al-Qaida. Han ska inte vid det tillfället varit ansluten till IS, enligt Aftonbladets uppgifter.

Han ska ha kommit tillbaka till Kungälv i början av 2014.

På sociala medier har Mirsad Bektasevic varit öppen med sina sympatier. Där ska han ha visat sitt stöd till olika jihadistgrupper och hyllat terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

Åtalades nyligen i Sverige

Mirsad Bektasevic åtalades nyligen för brott i Sverige. Den 25 januari lämnades stämningsansökan till Södertörns tingsrätt. Bektasevic och ytterligare två män är misstänkt för att ha stulit 80 liter diesel ur en lastbilstank i Huddinge, skriver GT.