Ögonsjukdomen kan ligga bakom kraschen

I juni skulle andrepiloten Andreas Lubitz ha besökt en ögonläkare.

Det hade sannolikt betytt slutet på hans pilotkarriär.

Lubitz led av näthinneavlossning och var rädd att förlora synen helt och hållet.

Det misstänks nu vara motivet till att han styrde planet rakt in i en bergsluttning, skriver Bild am Sonntag.

Lubitz hade problem med synen sen ungdomen och fick läkarvård för detta, erfar Bild.

Hans besvär förvärrades och han fick löpande läkarvård. I juni skulle han träffa sin läkare nästa gång – det hade förmodligen inneburit att hans arbetsgivare förbjudit honom att flyga igen.

Enligt den tyska tidningen ska Lubitz ha lidit av näthinneavlossning, en sjukdom som ofta drabbar äldre. Den kan göra att man upplever blixtar i synfältet, som också kan bli grumligt och dunkelt i kanterna.

Lubitz fruktade att han var på väg att bli blind, skriver ­även engelska The Mirror.

Han blev, månaderna innan ­kraschen, allt mer övertygad om att han var på väg att förlora synen helt, skriver tidningen.

Dolde sina besvär

Om Andreas Lubitz allt allvarligare ögonbesvär ledde till hans psykiska ohälsa är något som utredarna just nu tittar på, uppger New York Times.

Klart är att han lyckats dölja sina besvär för sin arbetsgivare.

Enligt franska Le Parisien, som tagit del av vad tyska åklagare framfört till de franska utredarna, hade Lubitz en synnedsättning med 30 procent.

Att ha problem med synen kan vara ödesdigert eftersom man ska ha fullgod syn, eller ett sådant enkelt synfel att det går att åtgärda med glasögon, för att få arbeta som pilot.

Kan ha slutat medicinera

Flera bevis på Andreas Lubitz vacklande psykiska hälsa har hittats i hans lägenhet, uppger tyska tidningen Die Welt.

Där fanns flera läkemedel mot depression och stora mängder sömntabletter, skriver Bild.

Utredarna ska också ha ­hittat Lubitz personliga anteckningar där det framgår att han ska ha lidit av utmattningssyndrom och av svår depression. Han behandlades av flera olika läkare för sina problem. Ett sönderrivet sjukintyg från en klinik i Köln hittades i hans lägenhet, sjukskrivningen gällde 9-26 mars.

Utredarna har också hittat oöppnade läkemedelsförpackningar. Det kan betyda att han mot slutet slutade att ta sina mediciner. Detta ska nu undersökas i den rättsmedicinska analysen av hans kvarlevor.

'Kan ha väntat barn'

Enligt medieuppgifter gjorde Lubitz slut med sin flickvän dagen före kraschen. Enligt Bild var hon gravid.

Flickvännen heter Sabine och är lärare i matematik och engelska på en skola i Nordrhein-Westfalen. För några veckor sedan ska hon ha berättat för sina elever att hon väntar barn. Sabine och Andreas Lubitz träffades som tonåringar när båda jobbade på Burger King. Han började pilotutbildningen hos Lufthansa 2007, som han sedan fick avbryta på grund av psykiska problem.

Hade förhållande

Lubitz kärleksbekymmer ska ha gjort honom nedstämd. Förhållandet med Sabine ska ha varat i sju år och de hade planer på att gifta sig nästa år.

Men tydligen ska han ha ­inlett ett förhållande med en kollega så sent som förra året, uppger tidningen Bild. Flygvärdinnan Maria W berättar att hon haft ett förhållande med Andreas Lubitz i fem månader. De flög tillsammans och tog in på hotell i hemlighet eftersom det var känsligt att träffas på jobbet, skriver tidningen.

”Pappans liv i ruiner”

Franska medier har talat med Bernard Bartolini, borgmästare i staden Prads-Haute-Bléone som ligger nära platsen där flygplanet kraschade. Borgmästaren har pratat med Andreas Lubitz pappa och ­säger att denne är helt förstörd och tyngd av sorg över vad som hänt – både för att hans son är död och att han kan ha dödat alla i flygplanet.

– Han (pappan, red.anm.) är en man vars liv nu ligger i ruiner. Jag kände väldigt mycket med honom när han ­uttryckte alla sina känslor, säger ­Bartolini.

– Han bär tyngden av ­tragedin på sina axlar.

Publisert: