Rymden

Jätteasteroid susar förbi jorden

avRobin Nilsson

1 av 2 | Foto: NASA
Bild som visar hur det kan se ut om det funnits en fotograf i rymden som tagit en bild på en asteroid som rusar förbi jorden.

På fredag susar jätteasteroiden 2014-YB förbi jorden.

På säkert avstånd som tur är.

Asteroiden YB35 är en rejäl rymdsten. Den mäter drygt en kilometer på bredden och rusar fram i 40 000 km/h, skriver Nasa:s Near Earth Object Programme.

Men vi har tur den här gången. Enligt Nasa:s uträkningar kommer den inte närmare jorden än drygt 4,2 miljoner kilometer (väldigt lite i rymdmått).

Det är ungefär elva gånger månens avstånd till jorden.

Kan slå ut klimatet

Mindre rymdstenar brinner ofta upp i atmosfären eller landar utan att göra skada, som i 69-årige Bo Palms trädgård för två år sedan.

Men ibland kan de slinka genom, som i ryska Tjeljabinsk 2013, när över 1 000 personer blev skadade. Cirka 3 000 byggnader förstördes i varierande omfattning.

Den här gången slipper vi bli träffade av rymdstenen. Men OM det skulle ske kan en asteroid av den här storleken skapa kaos.

Enligt Nasa kan en träff innebära stora problem och orsaka klimatförändringar eller enorma tsunamis.

Nasa släppte nyligen ett program för att amatörer runt om i världen ska hjälpa till att upptäcka eventuellt rymdhot. Systemet går under namnet ”Asteroid Data Hunter”, du kan läsa mer här.

Slog ner 1908

År 1908 föll en gigantisk meteorit i ryska Sibirien. Kollisionen, som ödelade runt 2000 kvadratkilometer skogsmark, anses vara den största mellan jorden och en annan himlakropp i modern tid.

Sprängeffekten uppskattades till ca 40 megaton trotyl, vilket kan jämföras med atombomben i Hiroshima som motsvarade 0,0125 megaton trotyl.

– Sådana nedfall inträffar en gång per 1000 år ungefär, säger Alexis Brandeker.

Missa inte de bästa rymdhändelserna 2015 – vi har samlat dem här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden

Nasa