Nya krav från föräldrarna Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6
Björn Asplund.

Fel person dömdes för mord på deras son. Nu kräver Johan Asplunds föräldrar regeringen på en offentlig ursäkt och skadestånd för det lidande de tvingats utstå i och med att Thomas Quick dömdes för mordet.

Elvaårige Johan Asplund försvann från hemmet i Sundsvall 1980. Thomas Quick, numera Sture Bergwall, påstod många år senare att han dödat Johan och dömdes för mord.

Men erkännandet visade sig vara falskt – precis som de övriga sju mord han erkänt – och Sture Bergwall är i dag friad från alla morden.

Många anhöriga, bland dem Anna Clara Asplund och Björn Asplund, hoppades på någon form av upprättelse när regeringen tillsatte en "Bergwallkommission" för att reda ut hur en person felaktigt kunde dömas för åtta mord. Johan Asplunds föräldrar har helat tiden sagt sig veta vem den riktiga mördaren är och har under alla år varit övertygade om att Bergwall varit oskyldig till sonens försvinnande.

När kommissionens rapport presenterades i somras blev de besvikna. I ett yttrande till regeringen kommenterar de nu Bergwallkommissionens rapport i kritiska ordalag. De föreslår också att regeringen agerar genom att lämna en offentlig ursäkt och/eller ett skadestånd "för allt det lidande och den fasa detta systemfel inneburit" för dem.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM