Uppgifter: Osama, 23, från Malmö gripen för Brysseldådet

Osama Krayem, 23, pekas ut som en av de två Brysselterrorister som gripits.

Mannen ska vara svensk medborgare och ska ha tagit sig till Europa med flyktingströmmen från Syrien.

– Han blev hjärntvättad här i Malmö, men vi vet inte av vem, säger en man som känner familjen.

Under fredagen ska fem personer ha gripits av belgisk polis misstänkta för inblandning i terrordådet i Bryssel den 22 mars.

En av de gripna uppges i belgiska medier vara Osama Krayem, en 23-årig svensk medborgare skriven i Malmö som ska ha rest till Syrien i början av 2015.

En man som känner Osama Krayem och hans familj säger att 23-åringens anslutning till IS kom ”plötsligt och oväntat”. Han berättar samma historia som omgärdar många andra unga terrorresenärer, med misstro mot samhället, utanförskap och svårigheter att få jobb.

– Innan han reste umgicks han som vanligt med sina vänner i moskén. Han bad fem gånger om dagen och ingen misstänkte att han skulle flytta till Syrien för att kriga, säger mannen.

Hur värningen till IS gått till vet han inte men han säger att det måste ha skett på senare år, i det fördolda, i Skåne.

– Han blev hjärntvättad här i Malmö, men vi vet inte av vem, säger en man som känner familjen.

”Hans mamma har blivit sjuk”

Han uppger att Osama Krayem är född i Sverige och att hans föräldrar kom till Sverige från Syrien.

– Han kommer från en vanlig familj av svenska muslimer. Han pappa är inte glad över det här och hans mamma mår så dåligt över att han rest att hon blivit sjuk. Och det lär inte bli bättre nu, säger mannen.

Yngre tidigare vänner till 23-åringen uppger för Aftonbladet att han i 20-årsåldern levde ett kringflackande liv i Sevedsområdet i Malmö med droger och alkohol. Men missbruket avtog när han började jobba i ett arbetsmarknadsprojekt inom Malmö stads fritidsförvaltning där han arbetade i ett års tid - innan han reste till Syrien.

– Under de 2-3 sista månaderna innan han reste slutade han umgås med sina gamla vänner. Han gick runt och lyssnade på inspelningar av olika imamer i sin mobiltelefon och odlade skägg. Han blev en helt annan människa, säger en man.

En tid senare lade 23-åringen, som också förekommer i Aftonbladets granskning av svenska jihadister, upp bilder på sociala medier med kalajsnikov framför en IS-flagga.

Nu pekas Osama Krayem ut som medlem av terrorcellerna som slog till i Paris såväl som det senaste dådet i Bryssel, enligt belgiska RTBF.

Hämtades till Belgien

Osama Krayem ska tagit sig till Europa den 20 september 2015 med falska identitetshandlingar via den grekiska ön Leros. Han ska sedan ha tagit sig till tyska Ulm där han den 3 oktober hämtades till Belgien i ett fordon hyrt av Paristerroristen Salah Abdeslam.

23-åringen ska enligt belgiska RTL ha använt sig av ett falskt syriskt pass under namnet Naïm Al Hamed och utgett sig för att vara en 28-årig syrisk medborgare.

Terrorforskaren och professorn Magnus Ranstorp, som känner till Osama Krayem, säger att det finns två möjliga förklaringar till att den svenska medborgaren rest in i Europa via den grekiska ön Leros med falskt pass.

– Det kan handla om att IS har beslagtagit hans pass vilket man ofta gör. Men det kan också vara så att han utnyttjat flyktingströmmen för att hålla sig dold från säkerhetstjänsternas radarskärmar. Det har ju skett vid ett antal tillfällen samtidigt som man ska komma ihåg att det är väldigt få individer totalt sett som gör detta, säger Magnus Ranstorp.

Ska ha köpt bombväskorna

Osama Krayem ska också ha efterlysts under den falska identiteten kort efter dådet i Bryssel. RTBF uppger att 23-åringen är den person som köpte resväskorna som dolde bomberna som detonerade på Zaventem-flygplatsen. Väskorna ska han ha köpt på köpcentret City2 i Bryssel.

Osama Krayem ska också ha setts tillsammans med Khalid El Bakroui, en av två bröder som deltog i terrorattentatet. Enligt RTL sågs El Bakroui och Krayem tillsammans på tunnelbanestationen Pétillon kort innan Khalid sprängde sig själv ombord på ett t-banetåg vid stationen Maelbeek där bland annat svenska My Atlegrim, 30, dödades.

Terroristerna bakom Brysseldåden ska ha tagit taxi till flygplatsen med sina bombväskor från Rue Max Roos i Schaerbeek. Kort efter attackerna genomförde polisen en husrannsakan i bostaden där de fann en bombväska med 15 kilo sprängmedel, järnkulor och en IS-flagga.

Kopplas till terrorlägenheten

I lägenheten ska det också ha funnits spår efter Osama Krayem. Enligt RTBF handlar det om dna och RTL skriver att polisen där hittat 23-åringens fingeravtryck.

Det ska också vara fingeravtrycken som knutit honom till det falska syriska passet med namnet Naïm Al Hamed som användes för att resa in i Europa i september, enligt RTL.

När Naïm Al Hamed efterlystes efter attentaten i Bryssel uppgav källor för CNN att han skulle ha haft en aktiv roll i utförandet av terrordådet.

Publisert: