Poliskällor: Mutar Muthanna Majid kan ha medhjälpare i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Misstänkte terroristen kan ha rest in i Sverige tillsammans med flera andra

1 av 29 | Foto: Privat
Bilden som gick ut till poliser i yttre tjänst när Muthanna Majid var efterlyst.

Den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid söks nu av svensk polis.

Men han ska inte vara ensam, enligt Aftonbladets uppgifter – utan misstänks ha flera allierade i Sverige.

– Han kan ha tio medhjälpare som verkar under honom, uppger en källa.

Aftonbladet har från flera av varandra oberoende källor fått uppgifter att misstankarna gällande förberedelse till terroristbrott omfattar flera gärningsmän – inte bara en ensam person.

– Redan i går eftermiddag fick vi information om att han rest in med ett antal medgärningsmän, säger en polisman i yttre tjänst.

Har ett tiotal medhjälpare

Under torsdagseftermiddagen gick ytterligare information ut inom polisen om att antalet medhjälpare kan vara runt ett tio-tal. Informationen gavs vid ett större informationsmöte, vilket betyder att uppgifterna inte omgärdas av någon kvalificerad sekretess.

– Det befaras att han har ett tiotal allierade i Sverige, som tagit sig hit på olika sätt, och det är därför det är ett sådant jävla pådrag, säger en källa.

En annan källa uppger att Majid förmodas vara ledare för gruppen:

– Han kan ha tio medhjäpare som verkar under honom.

Enligt analyser som också förmedlats inom polisen kan terroristerna förväntas slå till mot det som kallas "mjuka mål", platser med större folksamlingar.

Det finns samtidigt ett mått av osäkerhet i de här uppgifterna.

”Målet sannolikt Sverige”

– Målet är Sverige eller Tyskland, men mest sannolikt Sverige, sas det på informationen som gick ut.

Enligt Aftonbladets uppgifter fanns på torsdagens eftermiddag ingen helt fastslagen information om att Mutar Muthanna Majid, som är anhållen i sin frånvaro, faktiskt är i landet.

I efterlysningen som gått ut internt inom polisen sägs att "personen kan befinna sig i Sverige".

"Om Muthanna påträffas ska jourhavande åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål omedelbart kontaktas för beslut om eventuella ytterligare utrednings- och tvångsåtgärder."

Expressen har därefter publicerat uppgifter att Muthanna ska ha fångats av en övervakningskamera då han kom in i Sverige. Den uppgiften är obekräftad, enligt Aftonbladets källor.

Spaning på adresser

Samtidigt har poliser fått i uppdrag att punktmarkera ett antal bostadsadresser i Stockholmsområdet.

På platserna misstänks personer som varit i Syrien och stridit för terrororganisationen Islamiska staten, IS, befinna sig.

– Man har ögonen på dem efter att de har återvänt från Syrien. Vissa har man (Säpo, reds. anm.) jobbat emot men det finns ju ingen lagstiftning så man har inte kunnat omhänderta dem på något sätt, säger källan.

Aftonbladet har pratat med chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström som avböjer att kommentera den pågående utredningen.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

■ ■ Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

■ ■ En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

■ ■ Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

■ ■ Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

■ ■ Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

■ ■ Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

■ ■ Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.

Publicerad: