Wolfgang Hansson

I den nya terrorn är vi alla måltavlor

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den hemska sanningen är att ondskan kan slå till när som helst, var som helst.

I den nya terrorns värld är vi alla presumtiva måltavlor.

Lärdomen efter Paris är att vi inte är säkra någonstans. Inte heller i Sverige.

I går kväll, samtidigt som terroristerna i Paris sprejade oskyldiga krogbesökare med automateld, var jag på bio med min dotter i centrala Stockholm. När vi stod i kön för att köpa popcorn var det en stor samling människor omkring oss.

Det hade varit hur enkelt som helst för någon med politiska motiv och utrustad med ett automatvapen att urskiljningslöst skjuta rakt in i folkmassan. Nu var det i Paris det hände men det kunde lika gärna ha varit i Stockholm.

Biografen vi besökte ligger bara några hundra meter från Bryggargatan där självmordsbombaren Taimour Abdulwahab i december 2010 utlöste sitt självmordsbälte. Sverige kunde ha fått sitt 11 september då men lyckligtvis var det något fel på bomben och han tog bara med sig själv i döden.

Vi svenskar är överlag en aning naiva. Vi tror att terror är något som drabbar andra länder men inte oss själva. Sanningen är att det precis lika gärna kan hända här.

Jag skriver inte så för att skrämma upp er kära läsare. Mer som ett kallt konstaterande att det är så den nya verkligheten ser ut. Den har varit på väg ett tag men i och med de nya dåden i Paris har den anlänt med full kraft.

För några år sedan uppskattade Säpo att det fanns omkring 200 våldsbejakande extremister i Sverige av olika politiska och religiösa schatteringar med viljan och förmågan att genomföra terrordåd. Sedan dess har gruppen växt kraftigt.

Minst 300 svenskar har rest till Syrien för att slåss på Islamiska statens eller al-Qaidas sida. Av dessa har 115 återvänt till Sverige.

Dessa individer är oftast födda i Sverige. De har gått i svenska skolor, uppfostrats med svenska värderingar även om de har sin kulturella bakgrund i Mellanöstern eller Afrika. Men någonstans har det gått snett.

När de kommer hem från Syrien har de ofta fått kunskaper i hur man bygger bomber och utför terrordåd. De utgör vad Säpo anser vara en högriskgrupp.

Säkerhetspolisen har koll på dem, precis som den franska polisen periodvis höll koll på gärningsmännen som utförde terrordåden i Paris i januari, men de kan inte bevaka alla dygnet runt.

Många svenskar undrar över riskerna att det gömmer sig terrorister bland alla de flyktingar som nu söker sig till Sverige från Syrien. Migrationsverket larmar Säpo när man träffar på asylsökande som man misstänker kan vara en fara för rikets säkerhet. De rör sig om runt 150 fall i år.

Om det stämmer som Washington Post påstår att en av attentatsmännen kom till Europa via Grekland så sent som i oktober så innebär det att flyktingströmmen innebär en större säkerhetsrisk än vi tidigare trott. Det kan innebära att fler länder kommer att stänga sina gränser.

Däremot kan man undra varför IS skulle skicka terrorister till Europa eftersom man redan har flera tusen anhängare med EU-pass som bor i Europa.

Tysklands säkerhetspolis är mest oroad över att de våldsbejakande islamister som redan finns i landet ska försöka rekrytera nya anhängare bland sårbara flyktingar.

En annan grupp är ensamvargar som agerar på egen hand. Taimour Abdulwahab rörde sig helt under polisens radar.

De togs helt på sängen.

Dagens militanta islamister är medvetna om att de kan vara avlyssnade och skuggade av polis. De berättar inte nödvändigtvis om sina planer på sociala medier.

Precis som Frankrike så ingår Sverige i den USA-ledda koalitionen för att krossa IS. Givetvis har Sverige inte en lika framträdande roll som Frankrike och Storbritannien där terrorhotet är större. Men 35 svenska välutbildade militära experter befinner sig i norra Irak där de agerar rådgivare till den kurdiska peshmerga-armén.

Detta är något IS noterat. Sverige tillhör definitivt inte de länder som IS känner störst behov av att slå till emot. Men det utesluter inte att enskilda IS-anhängare i Sverige själva kan ta initiativ till att utföra terrorhandlingar.

IS centralt uppmanar sina anhängare att ägna sig åt "gör det själv terror". Särskilt i de länder som ingår i USA-koalitionen som bekämpar IS.

Så den som inbillar sig att Sverige automatisk skulle vara en fredlig oas i dagens oroliga värld får nog tänka om.

Men personligen tänker jag fortsätta gå på bio, shoppa, gå på krogen och göra andra vardagliga saker. De flesta av er gör säkert likadant.

För annars har terroristerna vunnit.

Publisert: