Tiggarnas situation

EU-migranter sålde magasin för miljoner

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

EU-migranter på svenska gator har sålt magasinet Sofia, som blev en oväntad succé.

Minst 60 000 kopior har gett drygt 4,5 miljoner kronor – och bättre självkänsla.

– Vi skäms över att tigga. Det här är mycket bättre, det känns som ett jobb, säger 35-åriga Maria.

Över hela Sverige har det sålts, magasinet Sofia Z-4515. Berättelsen om romer under förintelsen, skrivet och illustrerat av Sofia Taikon, Gunilla Lundgren och Amanda Eriksson, gavs från början ut som en seriealbum.

Sven Hovmöller var mannen som såg till att de hemlösa EU-migranterna fick chansen att börja sälja som magasin i början av året.

Erbjudandet kom från en förening i Norge som gjort liknande insatser för hemlösa romer, framför allt från Rumänien, men utfallet i Sverige överträffade alla förväntningar.

– Det gick lite segt i början. Vi fick 800 exemplar, och jag började undra hur vi skulle lyckas bli av med dem, säger Sven Hovmöller, vice ordförande i föreningen Hem, som arbetar för hemlösa EU-migranter.

Sålde snabbt slut

Men försäljningen tog rejäl fart. Magasinet som de hemlösa betalar 25 kronor för och sedan säljer för hundring sålde snart slut, upplaga på upplaga. Varje såld tidning gav 75 kronor i näven.

Nu har 60 000 exemplar sålts, som gett 4,5 miljoner till försäljarna.

– En normal dagsinkomst när de tigger är kanske runt 70 kronor. Sofia har de kanske kunnat sälja två eller tre, eller i vissa fall fem nummer per dag. Det är en oerhörd framgång, säger Sven Hovmöller.

Större delen av inkomsten går till mat för EU-migranternas barn och för att fixa till hemmen i Rumänien, som enligt Sven Hovmöller ofta är fallfärdiga ruckel.

– Jag var där för ett par veckor sedan och besökte några byar. Det normala är att de bor med trampat jordgolv och i stället för tegel har de torkade lerkokor. Det blir en helt annan levnadsstandard för bara väldigt lite pengar.

EU-migranterna Sofica, 32, och Maria, 35, sålde under onsdagen sina tidningar vid Stockholms central och de båda uppger att pengarna i så stor utsträckning som möjligt går till barnen.

– Det här är mycket bättre än att tigga. Det känns skamligt att sitta och tigga för att få pengar, säger Maria.

Båda uppger att de trivs mycket bättre nu än när de tvingades be för en slant. Enligt Sven Hovmöller är det också lättare för många att ge 50 eller 100 kronor och få något tillbaka än att lägga det i en tiggarmugg.

Ny tidning

Men marknaden för magasinet Sofia har mättats. Sedan en vecka säljer många nu den svenska utgåvan av Folk är folk.

Tidningen har sålts under många år i Norge och sedan en dryg vecka även på gator över hela Sverige. Den kostar 50 kronor för kunden, och 25 för EU-migranterna att köpa in, så marginalen är betydligt mindre än tidigare.

– Den har artiklar med olika teman som mer eller mindre är nära eller mycket nära denna fråga med romers situation, säger Sven Hovmöller.

Tanken är att det med jämna mellanrum ska komma nya nummer av Folk är folk och förhoppningen är att det ska gå att hålla en upplaga på 30 000 exemplar.

– Vi hoppas att folk ska läsa tidningen och tycka att den är bra, så att de sedan blir stamkunder, säger Sven Hovmöller.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggarnas situation