Åkesson kan inte svara på om brotten ökat

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Jimmie Åkesson kan inte svara på om antalet våldsbrott har ökat i Sverige. Trots att en stor del av hans sommartal byggde på den retoriken. Åkesson refererar i stället till människors subjektiva upplevelser.

Ett Sverige i våldsamt kaos – den bilden av landet målade Jimmie Åkesson upp under sitt sommartal. En retorik som han återkom till flera gånger. Men när Åkesson får frågan av Aftonbladet om sanningshalten i bilden av ett samhälle i kaos har han svårt att precisera sig. Han kan inte redogöra för en ökning av brott, kommer av sig och börjar tala om människors upplevelser.

”Förortsupplopp nytt fenomen”

Enligt Brottsförebyggande rådet har statistiken för våldsbrott inte ökat nämnvärt sedan sjuttiotalet. Hur tycker du att din retorik rimmar med det?

– Jag tycker dels att, att ... mm ... Väldigt många människor upplever en situation i dag där man har en annan karaktär på brottsligheten. Den här typen av förortsupplopp är ett förhållandevis nytt fenomen i Sverige. Den här typen av gängkriminalitet och organiserad brottslighet är också förhållandevis nytt, säger Åkesson och tillägger att man inte kan använda statistik för att se om brottslighet ökar eller inte.

Vill ha folkomröstning

Ett av få förslag som kom under sommartalet var en folkomröstning om invandringen. Åkessons drömscenario är att svenskarna säger ja till en kraftigt begränsad invandring.

– Om jag fick bestämma skulle jag fråga svenska folket om man vill se ett nytt Luciabeslut. Ett beslut som den socialdemokratiska regeringen beslutade under 80-talet. Då sa man att nu är situationen så extrem att vi inte kan ha den här invandringen längre.

Sommartalet var det sjätte i raden som Jimmie Åkesson genomförde i hemorten Sölvesborg. Tillströmningen var betydligt större än under valåret och De fyra årstidernas park var fylld till bristningsgränsen. Sverigedemokraternas funktionärer uppskattade att omkring 1 500 personer var på plats.

Publicerad: