Sundbyberg

Gängexpert: Då måste man agera

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Den 27-åring som sköts till döds i Sundbyberg var medlem i Hells Angels supporterklubb Red & White Crew.

Polisen och gängexperten Amir Rostami utesluter inte att mordet kan leda till fler våldshandlingar.

– Har någon lyckats undanröja en medlem måste man agera, det ligger i gänglogiken, säger han.

Det var vid 19.25 som polisen larmades till ett garage i Sundbyberg där en person hittat den skjutne mannen. 27-åringen som avled av sina skottskador var medlem i Hells Angels supporterklubb Red and White Crew.

Han var en av männen som dömdes efter det våldsamma slagsmålet på krogen El Cocodrilo på Södermalm i Stockholm i september 2011.

Kniv och tårgas

Personer från Hells Angels MC och dess supportergrupp Red & White Crew gick till våldsamt angrepp mot några medlemmar i det konkurrerande gänget Outlaws som satt inne på krogen i sina västar.

En man ska ha dragits ut från restaurangen och fått sparkar i huvudet. En annan man blev knivhuggen i ryggen och fick livshotande skador.

Gärningsmännen använde tillhyggen som kniv, hammare och tårgasspray under den brutala misshandeln som inledningsvis rubricerades som mordförsök.

Kan få konsekvenser

Amir Rostami, kriminalkommissarie och forskande sociolog vid Stockholms universitet har skrivit avhandlingar om gängkriminalitet och bikerkultur i Sverige.

Han utesluter inte att kvällens mord kan leda till fler våldshandlingar.

– Det beror helt och hållet på vad det gäller. Är det någon utifrån som ligger bakom skadar det naturligtvis gängets anseende och varumärke. Har någon lyckats undanröja en medlem måste man agera, det ligger i gänglogiken, säger han.

”En ren avrättning”

Det är emellertid för tidigt att slå fast vad som kommer att hända och vad mordet kan komma att få för konsekvenser, säger Amir Rostami.

– Två skott låter som om det skulle kunna vara en ren avrättning. Det kan vara en personlig konflikt eller något annat som endast är kopplat till den här personen. Då ligger det sannolikt inte i Hells Angels intresse att göra något.

Han understryker också att supportergruppen Red & White Crew är en mycket mer löst sammanhållen organisation än Hells Angels.

– Men trots det återstår det fortfarande att se vad detta kommer att leda till.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sundbyberg

Hells Angels

Polismyndigheten

Brott