Sverige ska få förhöra Assange

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Sverige kommer att få förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.

– Det är avgörande för att man ska kunna fatta beslut om man ska väcka åtal eller inte, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten.

– Det är avgörande för att man ska kunna fatta beslut om man ska väcka åtal eller inte, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten.

Sverige kommer att få förhöra Julian Assange som befinner sig på Ecuadors ambassad i London sedan mer än fyra år tillbaka, skriver landets utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

Ecuadors riksåklagare har informerat svenska Åklagarmyndigheten om att ett datum för förhören kommer att bestämmas inom de kommande veckorna, enligt pressmeddelandet.

Skickat påminnelse

Åklagarmyndigheten gjorde en formell begäran till Ecuador i januari om att få förhöra Julian Assange på ambassaden i London. Sverige skickade en påminnelse i juni, som Ecuador nu har svarat på, enligt Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Den här förundersökningen har pågått sedan 2010. Egentligen är alla utSverige kommer att få förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.

– Det är avgörande för att man ska kunna fatta beslut om man ska väcka åtal eller inte, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten.redningsåtgärder genomförda, utom förhöret med den som är misstänkt. Det är naturligtvis oerhört väsentligt för utredningen, säger Rosander till TT.

Det är avgörande för att man ska kunna fatta beslut om man ska väcka åtal eller inte, säger hon.

”Slarviga åklagare”

Julian Assange försvaras av bland annat advokat Thomas Olsson som är kritisk till hur åklagarna har hanterat ärendet.

Åklagarna har varit slarviga att se till att förutsättningarna föreligger för att hålla förhör och vi får hoppas att de visar mer omsorg vid det här tillfället.

Julian Assange förnekar brott och Thomas Olsson anser att den tid som förflutit sedan den misstänkta våldtäkten ska ha begåtts kan ha skadat utredningen.

En förundersökning är i mycket en färskvara i så motto att det gäller att säkra de uppgifter som finns så nära händelsen som möjligt. Den möjligheten har åklagaren haft eftersom Julian Assange har erbjudit förhör under hela den här tiden, säger han.

Att hålla förhöret efter sex år medför nog att förundersökningen skadats på ett sätt som inte går att reparera.

Rädd att bli utlämnad

Wikileaksgrundaren Julian Assange befinner sig på Ecuadors ambassad för att undvika att bli utlämnad till Sverige. Han misstänks för en våldtäkt i Sverige 2010, och enligt honom själv är han rädd för att Sverige i sin tur ska lämna ut honom till USA, där han skulle hotas av ett långt fängelsestraff för att ha publicerat 500 000 hemliga militära dokument.

TT har sökt åklagaren Marianne Ny som har semester och därför inte kan kommentera uppgifterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE