Polisen om Sävsjö: ”Ett misslyckande”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

I över tolv timmar vistades mamman och hennes 8-åriga dotter utomhus i Sävsjö – barfota och tunt klädda – i ett flera minusgrader kallt väder.

Mamman dog medan flickan vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Polisen har nu inlett en intern utredning för att se om något gått fel.

– Detta är ett misslyckande för alla inblandade, säger Susanne Axelsson, chef på regionledningscentralen, till Aftonbladet.

Svårt nedkylda påträffades mamman och hennes 8-åriga dotter i Sävsjö natten mot torsdag. Båda var barfota och hade tunna kläder på sig enligt polisen.

Mamman dog medan dottern vårdas med allvarliga skador. Även familjens 9-åriga son, som påträffades tidigare under dagen, vårdas för lindriga skador.

Trots en stor sökinsats tog det runt tolv timmar innan mamman och dottern hittades – då cirka 250 meter från platsen där de senast synts till.

Kritik riktas mot polisen

Kritik har riktats mot polisen, och en intern genomlysning har inletts för att se om något gått fel, berättar Susanne Axelsson, chef på regionledningscentralen.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Ett av polisens viktigaste uppdrag är att rädda liv. Så detta är såklart ett misslyckande. Det känner nog alla inblandade när det blir en sådan här tragisk utgång, säger hon till Aftonbladet på fredagen.

Trots att Susanne Axelsson inte är insatt i de olika beslut som tagits, hur händelsen utvecklades eller hur larmet kom in, förklarar hon att ingenting i nuläget tyder på att något fel ska ha begåtts i samband med sökandet.

Men hur kan det dröja tolv timmar innan de hittas och då bara 250 meter från den plats där ett vittne senast såg dem och säger sig ha sett spår?

– Vi jobbar alltid väldigt metodiskt och systematiskt, men vilka beslut som har fattats eller inte fattats i det här fallet får den interna genomlysningen svara på.

Även Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef Höglandet, konstaterar att insatsen i Sävsjö inte var lyckad och att de inblandade inte är nöjda med utgången.

– Givetvis måste vi självrannsaka oss och se om vi kunnat göra något annorlunda. Men utifrån den informationen jag har så här långt så har vi agerat utifrån den metodik som vi alltid använder oss av när människor är försvunna.

– Jag har därför full tilltro till att de inblandade i ärendet har fattat rätt beslut.

Var i området – fick inte vittring

Jonas Lindell förklarar att man först fick uppgifter om att kvinnan och dottern synts till på väg 127 i riktning mot Vetlanda, varpå den första sökningen riktades ditåt. Men när det inte gav någon träff så utvidgades sökområdet ytterligare.

– Parallellt med att man sökte längs med vägen genomfördes även andra sök med hundpatruller i närområdet. Vi var även i det området som kvinnan och barnet senare anträffades i men inte så nära dem att hunden fick vittring.

1 av 2 | Foto: Peo Möller

Kontaktades av Missing People

Sent på onsdagskvällen kontaktades polisen av Missing People som ville hjälpa till i sökandet, bland annat med hjälp av drönare utrustad med värmekamera.

– Då lyckades man påvisa en värmeindikation i ett specifikt område varpå vi agerade så fort vi kunde och anträffade dem i närheten av den platsen.

Att polisen själva inte lyckats söka med värmekamera berodde på att den polishelikopter som var tänkt att delta i sökandet uteblev på grund av vädret.

Drönaren bidrog därför till att den lilla flickans liv kunde räddas enligt Lindell.

– I det här fallet handlade det ju om att hitta dem så fort som möjligt. Vi vet ju inte hur länge flickan hade överlevt om vi inte hade hittat henne i tid.

Men hur kan en privatperson ha tillgång till sådan här utrustning – som uppenbarligen var avgörande för insatsen – och inte polisen?

– Som privatperson kan man agera på ett annat sätt än inom offentlig verksamhet då det bland annat ställs högre krav på kvaliteten. Men jag vet att det pågår ett arbete nationellt med upphandling och utbildning med operatörer som kan köra den här tekniken inom polisen. Men vi är inte framme riktigt än. Om några eller något år tror jag att vi har en helt annan möjlighet.

En förundersökning om vållande till kroppsskada har inletts mot mamman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN