Sista utkastet till klimatavtal skjuts upp

avChristoffer Nilsson

1 av 2

Under fredagen skulle det slutgiltiga utkastet till ett globalt klimatavtal ha varit färdigt.

Men världsledarna behöver mer tid.

Enligt nyhetsbyrån AFP fortsätter klimatmötet även under lördagen.

Klocka 18 på fredagen skulle det sista utkastet till ett nytt klimatavtal ha varit färdigt.

Men på den tolfte dagen av klimatmötet i Paris, där världsledarna har samlats, kommer nu beskedet att det krävs mer tid.

Förhandlingarna pågick hela natten men ingen överenskommelse slöts. Enligt AFP skjuts tidsfristen för ett avtalsförslag upp till lördag.

Romson: ”Krävs tuffa kompromisser”

Sent under torsdagen kommenterade Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson förhandlingsläget.

– Ska vi lyckas nå ett långsiktigt hållbart avtal som binder alla länder vid ett ambitiöst klimatarbete krävs tuffa kompromisser och hårda prioriteringar, säger hon i ett uttalande på regeringens hemsida.

Enligt Romson innehåller målet formuleringar om att länderna ska agera gemensamt för att stanna under en 1,5 graders temperaturökning.

– Det är en tydlig förstärkning mot tidigare. Det är däremot oroande att etappmålen för hur mycket utsläppen i världen ska ha minskat till år 2050 är borttaget, säger Romson.

Hundratal länder i koalition

Sverige och EU har bildat en koalition tillsammans med 79 stater från Afrika, Karibien och Stillahavsområdet med förhoppning om att komma fram till ett bra klimatavtal. Även USA har anslutit sig till koalitionen.

Enligt den svenska regeringen är koalitionens fokus bland annat att det nya avtalet ska vara rättsligt bindande, ambitiöst och hållbart. Dessutom vill man se regler som innebär en ordentlig översyn var femte år.

ARTIKELN HANDLAR OM