Mordet på Lisa Holm

Nya fynd efter Lisa, 17 – vid en kyrka

Av: 

Niklas Eriksson

Gustaf Tronarp

Julia Wågenberg

Christoffer Malm

NYHETER

Klicka på punkterna i kartan för att läsa mer

KINNEKULLE/StOCKHOLM. Sökandet för att lösa mysteriet med den försvunna 17-åringen Lisa Holm är inne på fjärde dygnet.

I dag utvidgar polisen sökområdet och samtidigt blir fler detaljer om onsdagens fynd kända.

Polisen ser en ”röd tråd”.

– Nu måste vi reda ut varför de är där och hur de hamnat där, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Tipsa | Aftonbladet

Medelplana kyrka.
Medelplana kyrka.

Bland polisens hetaste spår finns flickans mobilskal och delar av hennes mobil som hittades på tisdagen i närheten av hennes arbetsplats – ett kafé på Kinnekulle.

Men på onsdagen gjorde polisen ytterligare fynd. Det ska röra sig om flera personliga tillhörigheter – och det är säkerställt att de tillhör Lisa.

– Det finns fynd i det avspärrade området som gjorts under dagen. De är kopplade till flickan, det är säkerställt via föräldrarna, sa polisens insatschef Martin Fredman i går kväll.

Under torsdagsmorgonen drar sökandet i gång igen – med full styrka. Polisen meddelar att de under dagen kommer arbeta och söka i ett område som är 10 000 m2.

– Sökandet fortsätter och sökområdet kommer att utvidgas under dagen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Uppgifter om nya fynd

Enligt Sveriges Radio gjorde Missing People nya fynd vid Medelplana kyrka under onsdagskvällen. Det ska enligt flera medier vara ett klockspänne. Om det tillhör Lisa Holm är oklart.

Enligt uppgifter till DN ska också en ring ha hittats, men det är oklart om även den tillhör 17-åringen.

Vad kan du berätta om fynden som gjordes under onsdagen?

– Vi har inte tillåtelse att gå in på det. Spaningsledningen säger att vi inte går närmare in på det, det är personliga tillhörigheter, säger Gustafsson.

Fynden är utspridda på olika platser, och det finns en ”röd tråd” enligt polisens Stefan Gustafsson.

– Vi har hittat saker mellan olika avstånd. Om det är flickan eller någon gärningsman som lämnat dem är omöjligt att säga, säger insatsledaren Martin Fredman.

Polisen: Mycket inte användbart

Men att söka efter Lisa Holm i området kring Kinnekulle är inte polisens enda metod.

– Utöver sökandet finns en spaningsdel där man jobbar med tips. Den fortsätter dygnet runt och det är samma saker vi gjort hela tiden, säger StefanGustafsson.

Finns det någon eller några misstänkta?

– Nej, det finns inga misstänkta. Vi måste jobba bredare än mot en person. Det kommer in massor av tips som riktar sig på person, men vi måste göra något som låser upp utredningen.

En stor mängd tips strömmar in till polisen.

– Det gäller att vi på något vis kan selektera och få fram det som är av vikt, för det finns mycket som inte är användbart, säger Gustafsson.

Fyndplatsen: En grusväg

Polisens första fynd var en handske, som några privatpersoner hittade i en lada på andra sidan vägen från kaféet.

Nästa ledtråd var mobiltelefondelarna som återfanns en liten bit upp på en grusväg någon kilometer från Lisas arbetsplats. Då finkammade polisens tekniker vägrenen vid vägen som löper rakt igenom de stora åkermarkerna på höjden söder om kaféet. Och det är också där senaste fynden gjordes på onsdagskvällen.

 – Fynden har inte gjorts i direkt anslutning till varandra, men det finns trots allt en röd tråd i det hela. Nu måste vi reda ut varför de är där och hur de hamnat där, säger Stefan Gustafsson.

Grusvägen där polisen hittat fler och fler av Lisas tillhörigheter ligger mitt mellan stora fält och leder till den större väg 44, och i förlängningen till E20.

Hundpatruller jobbar i skift

Längs den ensliga grusvägen har polisens hundpatruller jobbat i skift med att systematiskt undersöka vägrenar, buskage och diken. Räddningstjänsten har hjälpt polisen med att tömma och kontrollera brunnar.

– Varje hus har en brunn. Sen finns det hundratals gamla ödetomter som också har gamla brunnar, säger en boende i området till Aftonbladet.

Där grusvägen mynnar ut i en större asfalterad väg som ansluter till väg 44 arbetade i går en grupp ett tiotal personer med avancerad utrustning som metalldetektorer söka av vägrenen.

Sakta arbetade de sig fram, nästan strå för strå, i det höga gräset.

På onsdagskvällen hade hundratals personer anslutit sig till sökinsatsen i Missing Peoples regi.

Skallgångskedjor på ängarna

Petra Wersén, 30, från Skövde och Pia Hallberg, 30, från Tidaholm var två av alla de som engagerat sig i 17-åringens försvinnande.

– Det är självklart att man hjälper till, säger Petra.

Hundratals personer i gula västar gick i skallgångskedjor på ett flera kvadratkilometer stort område kring kafét där Lisa senast sågs. I första hand letar de långt över hundra frivilliga efter kläder och andra spår.

– Men eventuellt hittar vi Lisa, eller något annat som kan hjälpa polisen att nysta upp den här oron för föräldrarna, säger Jan-Olof Säll, operativ chef för Missing People i Skaraborg.

Sökte även till sjöss

När kvällssolen sänkte sig hade de gula västarna också spridit ut sig längs den lilla grusvägen.

Men sökandet efter den försvunna Lisa genomfördes också till sjöss under onsdagen. Polisen hade hjälp av kustbevakningen med att söka av Vänerns stränder med båt.

– Det är så konstigt hur någon bara kan försvinna sådär. Och att något sådant här händer så nära, säger Petra Wersén som hjälpte till att leta.

Trots de nya fynden och trots polisens tankar om en röd tråd så är det fortfarande ett mysterium vad som hänt 17-åriga Lisa Holm. Polisen sista pressmeddelande på onsdagskvällen slutar så här och sammanfattar nuläget:

”Lisa Holm är inte återfunnen. Ingen har gripits”.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Lisa Holm

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Lisa Holm