Deckaren innehöll bajsinstruktioner

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-23

Köpte kriminalroman till frun – gjorde konstig upptäckt.

När Helene Westberg från Lysekil fick en bok av sin man Staffan hoppades hon på spännande och blodig läsning. Istället fick hon veta svaret på frågan "Hur går det till att bajsa?", skriver Bohusläningen.

I förra veckan skulle Staffan Westberg överraska sin fru Helene med en bok då hon gillar att läsa, framför allt när det kommer till kriminalromaner.

Valet föll på Tony Parsons deckare "Murder bag", som Staffan köpte hos Akademibokhandeln i Lysekil. När Helene började läsa upptäckte hon dock frågor som "Hur går det till att bajsa?" och "Sitter jag rätt på toan?" i innehållsförteckningen.

– "Vad är detta Staffan?" frågade hon. Jag tittade i boken och förstod efter ett tag att något var fel, säger Staffan Westberg till Bohusläningen.

Var från "Charmen med tarmen"

Det visade sig att cirka 30 sidor i bokens inledning var hämtade från tyska läkaren Giulia Enders bok "Charmen med tarmen". Förklaringen? Ett feltryck som förekommit ett tiotal gånger tidigare enligt förlaget.

Boven i dramat tycks dock vara en miss från tryckeriet.

– Jag känner inte till det enskilda fallet, men när man trycker samlar man ihop buntar, och då kan det hända att en bunt går fel. Det låter som om det här är vårt misstag och vi kompenserar naturligtvis. Vi trycker miljontals böcker och några gånger varje år blir det sådana här fel, säger Magnus Breitenstein, vd på tryckeriet Scandbook, till Bohusläningen.

Staffan Westberg säger till tidningen att han gärna vill ha ett nytt, komplett exemplar av "Murder bag" men att han gärna behåller den defekta boken som ett roligt minne.

Följ ämnen i artikeln