”Tvingades ställa upp nakna i givakt”

avAnders Johansson

NYHETER

Att visa sig naken inför varandra eller sina befäl är inget som ska krävas i Försvarsmakten.

Men en rad personer har hört av sig med berättelser om att de inte hade något val.

– Ingen kunde vägra för då skulle man inte bli godkänd, berättar en rekryt om sin tid på Ledningsregementet i Enköping.

Foto: Stefan Mattsson
Försvarets personaldirektör Klas Eksell.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om kränkningar inom Försvarsmakten.

Efter det har flera läsare hört av sig med sina berättelser.

Här är några av dem.

Fick ställa upp nakna i givakt

” Vi hade varit ute i fält i nästan en vecka, ingen annan tvättmöjlighet än 5punktstvätten, så när vi fick höra att vi skulle få bada i en närliggande sjö blev alla riktigt glada.

När vi kom fram fick vi förklarat för oss att "enligt försvarsmaktens regler får vi endast gå ut till knähögt vatten och våra befäl måste hålla uppsikt över oss då de inte finns någon livvakt i närheten."

Några av oss kvinnor gick fram till våra befäl, en kvinna och en man, och frågade om vi kvinnor kunde få tvätta oss under uppsyn av endast det kvinnliga befälet. Då svarade det manliga befälet att "i försvarsmakten är vi alla lika, vill ni inte bada så behöver ni inte."

Behöver knappast säga att valet blev bad trots allt, sex dygn i fält kräver verkligen det...

Grädden på moset var att för att få lämna sjön och klä på sig så behövde man "anhålla om att få gå upp".

När man anhåller om något i försvarsmakten så betyder det enkelt uttryckt att du frågar om det är okej. Medan du gör detta står du i givakt och inväntar besked.

Kort sammanfattat, inte nog med att vi stod nakna framför ett manligt befäl så behövde vi stå nakna i givakt för att få gå och klä på oss. 

Måste bara tillägga att för våra manliga kollegor var det samma visa, men det kvinnliga befälet valde att aktivt titta bort och det manliga befälet tittade inte lika noga, konstigt nog.

När GMU:n började lida mot sitt slut fick vi kvinnor i vår pluton samt alla andra kvinnor från övriga fem plutoner sitta ner och prata om vad som var bra och inte. Det var först då det uppdagades att det var endast vi kvinnor från min pluton som hade behövt bada nakna framför våra befäl, resterande hade fått bada i fred. Det var då man insåg att vi varit med om något som inte var okej. Samtliga kvinnor i min pluton hade precis tagit studenten tidigare på våren, vi var inte äldre än 19år. 

En tjej i min pluton har en förälder som jobbar ganska högt inom försvarsmakten och när han fick reda på detta blev han rasande. Det manliga befälet åkte inte med på fler fältövningar utan fick hålla i vapenvård på regementet. Vad jag vet så har han inte fått vara med och utbilda mer rekryter, men han fick jobba kvar på P4 och har absolut ingen aning om han fick tillsägelse eller dylikt. Det här hände på P4 i Skövde för några år sedan.”

En annan rekryt berättar om sin GMU, grundläggande militär utbildning, på Ledningsregementet i Enköping, samma regementet där en kvinnlig gruppchef fick i uppdrag att naken förevisa ”fempunktstvätt.”

”Kunde inte vägra vara naken”

”Redan i början då vi skulle göra våra första fältdygn skulle vi lära oss att "tvaga" oss i fält (vilket ju är bra och viktigt!) Men så skulle alla klä av sig helt nakna. Dock, de tre kvinnorna i vår pluton behövde inte ta av sig underkläderna.

Men det som jag framför allt ville berätta skedde i slutskedet av vår GMU på den så kallade "aldrig ge upp"- veckan. Då skulle vi alla göra en obligatorisk bastu med befälen ute i fält. Befälen hade byggt en sorts bastu med tälttak och en brasa med stenar inuti. Och där skulle vi alla klä av oss helt nakna, även de tre kvinnorna i plutonen. De två äldre befälen var också i tältet nakna, (två kaptener runt 45-årsåldern). Nu vet jag inte hur kvinnorna kände sig men alla var nakna och det var trångt i tältet (15 killar, två befäl och tre kvinnor) men ingen kunde inte att vägra det för då skulle man inte få en godkänd avslutning. Vill också understryka att jag trivdes stort, övriga befäl var jätteduktiga och hela utbildningen var ett minne för livet!”

Nakentvätt inför andra ska inte förekomma

Att förevisa ”fempunktstvätt” naken, är inget som får förekomma på Ledningsregementet, enligt kommunikationschef Therese Timpson.

Det ska inte förekomma någonstans inom Försvarsmakten, enligt personaldirektör, generalmajor Klas Eksell.

– Att förevisa hur en fempunktstvätt ska gå till, det finns en stor logik i det, säger han. Men att göra det naken framför andra, det är ett totalt felaktigt metodval. Det ska inte göras på det sättet!

Hur ska det göras?

– Det ska göras så att man förstår hur man tvättar sig. Utan att man därigenom behöver uppträda naken.

”Inte vara nakna i onödan”

Therese Timpson, Ledningsregementet, där nakentvätten skett säger:

– Vi jobbar väldigt mycket med att gender-anpassa våra kaserner – så att tjejer och killar ska få olika duschrum, att de kan bo i olika sovsalar när de gör sin grundutbildning här till exempel. Det ska finnas omklädningsrum för tjejer - och killar. För det är inte alla killar som är bekväma med att vara nakna heller.

– Det är inte en kvinnofråga. Ofta är det killar som tycker att det är obekvämt. Och det får man respektera. Vi är ju arbetskamrater och vi ser ju inte att man ska vara naken inför sina arbetskamrater - i onödan. Det skulle varken du eller jag acceptera. Och det ska inte rekryterna heller behöva göra.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo