Nattåg rullar vidare med sex timmars försening

avJosefin Silverberg

NYHETER

SJ:s nattåg från Kiruna stod stilla i flera timmar i Hällnäs utanför Umeå under natten och morgonsidan.

Orsaken är att loket gått sönder och ett nytt väntas in, under tiden var tåget ström- och värmelöst men vid åttatiden kunde tåget rulla vidare.

– Det har varit väldigt lugnt på tåget, de flesta har sovit. Vi har delat ut extra filtar och i Örnsköldsvik kommer vi fylla på med mat till våra resenärer ombord, säger Annie Edwards vid SJ:s pressjour.

Vet du mer? Är du på plats? Tipsa | Aftonbladet

Under gårdagen ställdes tågtrafiken mellan Narvik och Kiruna in på grund av det hårda vädret. Fjälltrakterna hade en klass 2-varning för vind och längs Norrlandskusten har ett ordentligt snöfall påverkat trafiken.

Nattåg 93 från Kiruna till Stockholm var därför föresenat redan två timmar försenat på grund av vädret mellan Boden och Jörn. Under natten gick loket på tåget sönder och nu är 92 bokade resenärer strandsatta i Hällnäs i Västerbotten.

– Det blir säkert sex timmar försenat till Stockholm. Vi är på väg med ett lok som ska dra tåget vidare och det ska vara framme i Hällnäs 6.30, säger Ann-Katrin Backlund på SJ:s pressjour.

”Kändes otryggt från början”

En resenär som befinner sig på tåget säger att han tycker att det känns otryggt att tåget avgick trots att det fanns en klass 2-varning från SMHI.

– Det kändes otryggt redan från början då vi blev sena och SMHI varnade i Luleå för klass 2. Det var full storm och det kändes märkligt att man inte ställde in tåget, säger resenären till Aftonbladet.

SJ bedömer att resan inte ska ersättas med buss.

– Vår ombordpersonal gjorde bedömningen att invänta loket istället för att väcka folk och sätta dem i ersättningsbussar, säger Ann-Katrin Backlund.

Tåg inställda

Det finns ingen ström eller värme på tåget.

– Det är inte minusgrader ute, utan en tre, fyra plusgrader och det finns filtar och extra mackor på tåget.

Hur det blir med dagens nattrafik är ännu oklart. Mellan Kiruna och Narvik går fortfarande inga tåg på grund av vädret.

Strax innan klockan åtta kunde tåget rulla vidare söderut.

– Det har varit väldigt lugnt på tåget, de flesta har sovit. Vi har delat ut extra filtar och i Örnsköldsvik kommer vi fylla på med mat till våra resenärer ombord, säger Annie Edwards vid SJ:s pressjour.

Signalfel – det betyder ordet 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

SJ

Tågtrafik

Umeå