Putins möte med Assad: Tack för att du räddade Syrien

avMartin Schori

Här omfamnas Syriens diktator Bashar al-Assad av Rysslands president Vladimir Putin.

De båda ledarna, som slåss på samma sida i kriget i Syrien, har segervittring.

– Jag tackar er, säger Assad till Putin.

1 av 2 | Foto: Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN

IS är i det närmaste krossat.

Oppositionen mot Bashar al-Assad är splittrad och försvagad.

Den syriska regimen var på väg att förlora kriget i Syrien när Ryssland och Iran klev in på Assads sida. Krigslyckan vände – och nu ser diktatorn ut att kunna sitta kvar.

Igår, måndag, träffades Putin och Assad i den ryska staden Sotji, som senare i veckan hushåller fredssamtal där även Turkiet och Iran deltar.

– I det syriska folkets namn, jag hälsar dig och tackar dig, alla ryska officerare, soldater och piloter som deltog i det här kriget, sa Assad under mötet.

Framför allt är det ryska bombplan som deltagit på Assads sida i kriget, som krävt hundratusentals dödsoffer. Enligt människorättsorganisationer och vittnen på marken har skolor och sjukhus bombats urskiljningslöst.

Samtidigt har Assads regim gjort sig skyldig till oräkneliga övergrepp mot civila och soldater på fiendesidan.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Assad och Putin ska enligt TT ha diskuterat vikten av att flytta fokus från militära insatser till försök att hitta en politisk lösning på kriget. Putin sa också att den ryska insatsen var i sitt slutskede.

– Det ligger i vårt intresse att fortskrida med den politiska processen. Vi vill inte blicka bakåt och vi är redo för dialog med alla som vill nå en politisk lösning, sade Bashar al-Assad efter möte, enligt nyhetsbyrån AFP.

Minskat våld

Ryssland, Turkiet och Iran har backat förhandlingarna i kazakiska Astana, där företrädare för oppositionen och regimen har träffats sju gånger i år. De samtalen har lett till att fyra så kallade nedtrappningszoner har bildats i Syrien, vilka har minskat våldet även om sporadiska strider och bombningar har fortsatt.

Samma dag som mötet hålls i Sotji kommer omkring 30 grupper som motsätter sig Bashar al-Assad att träffas i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Syftet med de samtalen är att enas kring en strategi inför att de FN-ledda fredssamtalen återupptas i Genève den 28 november.

Syriens tragedi i 5 siffror 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Iran

Ryssland