Åkesson: ”MP åker ur riksdagen vid extra val”

avJoachim Kerpner

Publicerad:

NORRKÖPING/GETÅ. Jimmie Åkesson sätter sitt hopp till Miljöpartiets och Liberalernas väljare om det blir ett extra val.

Han tror att många av dem då skulle överge sina partier så att MP och L trillar ur riksdagen:

– Det kan man hoppas på om det blir ett extra val. Ett extra val skulle gynna de stora partierna.

Åkesson höll ett hösttal inför Sverigedemokraternas kvinnoförbunds utbildningskonvent i Getå utanför Norrköping på lördagen.

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Jimmie Åkesson håller tal inför Sverigedemokraternas kvinnoförbund.

Efteråt sade han till Aftonbladet att han räknar med att Miljöpartiet och Liberalerna kan trilla ur riksdagen vid ett extra val:

– Partier som balanserar på fyraprocentsspärren, som MP till exempel, skulle kunna ramla ur riksdagen då. Det är inte alls osannolikt. Och Liberalerna ligger illa till. Den typen av mer dramatiska saker som förändrar spelplanen är ju det man kan hoppas på om det blir ett extra val.

Du tror att L och MP trillar ur då?

– Ett extra val skulle gynna de stora partierna. Väljarna kommer att rösta just för att möjliggöra regeringsbildning i första hand. Då är det nog en högre tröskel för att återigen lägga sin röst på ett mindre parti.

”Jag tycker att Sverigedemokraterna är fascister”, säger Per Gyllenhammar i dag i Ekots lördagsintervju. Vad är din kommentar till det?

– Jag fäster ingen särskild vikt vid vad han tycker faktiskt. Han var en företagsledare på 80-talet, och lyckades väl inte jättebra med det. Jag skulle bedöma honom som kraftigt överskattad. Han är folkpartist, och han får väl vara det.

”Jag tror på Jesus ord som ett rättesnöre för vårt samhälle”, sade du till tidskriften Kvartal tidigare i år. Vad skulle Jesus ha sagt om regeringsbildningen?

– Jag tror att Jesus gärna hade velat att vi skulle prata med varandra. Och att vi oavsett meningsskiljaktigheter och vad vi tycker om varandra ändå borde sätta oss ner och försöka ta ansvar för landet. Det tror jag hade varit Jesus ambition.

Hur många procent får SD om vi får ett extra val?

– Det är väl inte orimligt att tänka sig att vi kanske ökar något, med tanke på att det i så fall blir själva vår existens som utlöser ett extra val.

Du är den partiledare som har suttit längst bland riksdagspartierna. Hur länge orkar du?

– Efter det här valet har jag fått oerhört mycket energi. Det är ju det här som man har jobbat för i alla år, att vara med och påverka. Vi är med och påverkar vem som faktiskt blir statsminister, och det vill jag gärna hålla på med lite till.

I dag är din 4185:e dag som partiledare för SD, sedan den 7 maj 2005. Kommer du upp i 5000 dagar, som du når den 12 januari 2021?

– Det är väl inte helt orimligt att tänka sig det.

”Vi aspirerar på att bli statsbärande långsiktigt”, sade du till tidskriften Kvartal. När blir SD det?

– Vi är på god väg. Redan i det här valet så utmanade vi de andra stora partierna om att vara näst störst eller störst. Detta är bara början på vår resa.

Oscar Sjöstedt utesluter inte att rösta för en moderat budgetmotion, om regeringsförhandlingarna drar ut på tiden. Håller du med?

– Om Moderaterna lägger fram en budget så kommer vi att titta på den. Jag utesluter absolut inte att rösta för den.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM