Nya styret i Stockholm säger nej till Nobel center

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En datorgenererad bild av Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm, som förslaget såg ut i juni 2016.
Foto: David Chipperfield Architects/Handout
En datorgenererad bild av Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm, som förslaget såg ut i juni 2016.

Den nya politiska majoriteten i Stockholm säger nej till ett Nobelcenter på Blasieholmen. Det kommer som en stor överraskning för Nobelstiftelsen som ifrågasätter Alliansens och Miljöpartiets besked.

”Vi har de senaste sju åren agerat i enlighet med våra överenskommelser. Vi tolkar dagens besked som att Alliansen i samarbete med Miljöpartiet försöker frångå träffade avtal. Ett projekt av stor och långsiktig betydelse för Stockholm som vetenskapsstad och centrum för en levande diskussion i Alfred Nobels anda riskerar då att offras för kortsiktiga politiska intressen", säger Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, i en kommentar.

Ett nej till Nobelcenter skulle innebära att ett nytt projekt behövs för att förverkliga idéerna som ligger till grund för det projekt som den politiska majoriteten nu säger nej till, anser Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin.

"Det vore kostsamt och skulle förutsätta att många intressenter samlades på nytt", säger Carl-Henrik Heldin i en kommentar.

Nobelstiftelsen och Stockholms stad kom 2011 överens om att verka för ett Nobelcenter på Blasieholmen, enligt Nobelstiftelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE