Jimmy krockade med älg – varken ambulans eller polis kom

avEneida Berisha

NYHETER

En tidig torsdagsmorgon körde Jimmy Kållin i sin bil på väg till jobbet i mörk dimma när en älg plötsligt sprang ut på vägen. Det blev en livsfarlig frontalkrock, men trots det kom ingen räddningspersonal.

– Jag trodde ju någon skulle komma, säger Jimmy.

Bilmekanikern Jimmy, 34 år, var på väg till jobbet som vanligt förra torsdagen, men den här morgonen hände något oväntat. Den vanliga morgonrutten avbröts av en älg som sprang ut på vägen.

– Jag hann inte ens bromsa eller reagera, det bara blev en krock direkt, berättar Jimmy.

Älgen landade på framrutan och taket, krossade glaset och lämnade splitter i hela framsätet på bilen. Jimmy försökte då bromsa allt han kunde och hålla ratten så rak som möjligt.

När bilen väl stannade stod han på motsatt körfält, nästan i diket på andra väggrenen. Allt det här gick på bara några sekunder.

– Då kollade jag bara lite snabbt hur det var med mig.

Han hann inte kolla länge för kort därefter kom en annan förare på vägen. Han hann se Jimmys bil i god tid och sänkte farten så att han kunde köra runt men körde då på älgen.

1 av 4 | Foto: Privat
Jimmy krockade med en älg när han var ute och körde.

“De kör ju utryckningar för mindre grejer”

Det var den här föraren som ringde till 112. Vad han sa till dem vet inte Jimmy men när de pratade med Jimmy frågade de honom hur han mådde, om han hade några sår och om hans bil läckte någon vätska.

– Jag sa att jag inte kände någon större smärta och att jag inte var säker på om det läckte något, det var ju rätt så svårt att se när det var kolsvart, berättar Jimmy.

Efter det tog försäkringsbolaget över och sen pratade Jimmy med en bärgningsfirma. Under den här tiden tänkte han att räddningspersonal var på väg, antingen ambulans eller polis.

– De gör ju utryckningar för mindre grejer, säger han.

Men det blev ingen utryckning den här gången. Vid halv åtta på morgonen, ungefär en och en halv timme senare, fick bärgningsfirman ringa upp polisen för att fråga om det var lugnt att ta bilen från vägen.

– Han sa liksom till dem ”jag har annat att göra också”. Vi stod ju där väntade ju på att någon skulle komma, han var ju inte säker på om han kunde ta bort bilen från vägen innan det.

“I chock så kanske man inte kan bedöma hur man mår”

När klockan närmade sig åtta gav Jimmy upp väntan. Hans bil var totalkvaddad så han fick åka in med bärgningsfirman och mötte upp sin fru i stan. Där ringde de sjukvårdsrådgivningen som tyckte att Jimmy skulle åka in till akuten för undersökning.

– Jag ville kolla hur jag mådde, jag hade ju exempelvis smärtor i bröstet. Nu visade det sig vara på grund av att jag spände mig i samband med krocken men det är ju svårt att veta då. Det hade ju kunnat vara allvarligt?

Jimmy klarade sig helt, förutom bröstsmärtorna från bältet, men tycker ändå att det är underligt att de bedömer om en utryckning ska ske på det viset.

– När ett larm kommer in går vi igenom en rad frågor och bedömer om det finns ett akut behov av ambulans eller räddningstjänst. I det här fallet såg vi inte något sådant behov, säger Helena Söderblom, pressinformatör på SOS Alarm, till NA.

Enligt avdelningen har de arbetat utifrån rätt rutiner. Jimmy förstår att operatören gjorde sitt jobb och kanske inte såg händelsen som livshotande eftersom att han berättade att han inte verkade hade några större skador.

– Men är man i chock så kanske man inte kan bedöma hur kroppen mår. Jag kunde ju haft inre blödningar och det ser man inte utåt.

ARTIKELN HANDLAR OM