Hells Angels

Gänguppgörelse bakom skotten i Mölnlycke

avTT

Elva män har anhållits efter skottlossningen i Mölnlycke, där minst åtta personer skadades. En person är allvarligt skadad och hålls nedsövd.

Enligt åklagare kan det handla det om en uppgörelse mellan två gäng. Flera av de skadade sägs tillhöra Hells Angels.

Vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo vill inte bekräfta att det är Hells Angels-medlemmar som är inblandade, men säger att det rör sig om två olika grupperingar.

– De tillhör en gruppering i mc-världen, så mycket kan jag säga. Sedan är det en annan mer lokalt förankrad konstellation, säger han till TT.

1 av 5 | Foto: ADAM IHSE/TT
Polisens tekniker arbetar på platsen utanför en festlokal i Mölnlycke där en skottlossning inträffade på lördagskvällen.

”Upprinnelsen till händelsen tycks vara en konflikt som antingen uppstått under kvällen eller funnits sedan tidigare mellan två olika grupperingar, den ena med anknytning till mc-gäng och den andra lokalt anknuten”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på söndagskvällen.

Oklart varför

Från början frihetsberövades tretton män. En av dem släpptes under söndagseftermiddagen och en person har ännu inte förhörts, enligt Åklagarmyndigheten.

Alla de elva anhållna är män i åldersspannet 25–50 år. De är skäligen misstänkta för försök till mord och grov misshandel.

Sju personer fördes till sjukhus i Göteborg efter skottlossningen på lördagskvällen. Vissa har fått skottskador medan andra har blivit knivskurna eller misshandlats på annat sätt. En har fått lämna vården, en är allvarligt skadad och hålls nersövd. Tillståndet för de övriga fem bedöms som stabilt.

En åttonde person som tros ha koppling till händelsen har sökt vård i Skaraborg.

Krig på 90-talet

Skottlossningen skedde vid en festlokal i Mölnlycke, utanför Göteborg. Enligt GP har en supporterklubb till Hells Angels lokaler i det industriområde där lokalen ligger.

På frågan om personer med koppling till Hells Angels blivit skadade svarar kriminalkommissarie Sven Lindgren, expert på kriminella mc-gäng i region Väst:

– Svar ja, bland de skadade finns det personer som tillhör Hells Angels, säger han till GP.

På 90-talet låg mc-gängen Hells Angels och Bandidos i krig. Sedan dess har liknande händelser varit sällsynta i Sverige.

– Det går inte att dra några slutsatser från en enskild händelse som den här, säger Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet (Brå) till TT.

Bråk briserar

Daniel Vesterhav, som är enhetschef för forskning om organiserad brottslighet, uttalar sig inte specifikt om skottlossningen i Mölnlycke:

– Men det man vet om den kriminella världen är att skjutningar oftast beror på att det uppstår konflikter mellan individer från början, snarare än mellan gäng. Sedan, som en konsekvens av att man är med i ett gäng, dras även ens gängkompisar in i konflikten över tid.

Den tekniska undersökningen av brottsplatsen var på söndagskvällen ännu inte avslutad. Området, som hyser en rad olika småföretag och ligger cirka 500 meter från buss- och järnvägsstationen i Mölnlycke, är avspärrat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mölnlycke

Göteborg