Tömde sambons konto och levde lyxliv – när han låg på sjukhus

avIsabelle Nordström

NYHETER

Hennes sambo ramlade och fick allvarliga skallskador.

Medan han låg på sjukhus misstänks hon ha tömt hans konto, sålt aktier, spenderat pengarna på restauranger och taxi – och hjälpt sin son att betala en knarkskuld.

När Kronofogdens krav kom gömde hon dem under madrassen – nu åtalas kvinnan för bland annat bedrägeri.

Mannen och kvinnan hade inte varit sambos särskilt länge när han ramlade och skadade sig. Han vårdades på sjukhus efter den svåra fallolyckan somaren 2012.

– Jag kunde på grund av skadorna efter olyckan inte själv ta hand om min ekonomi, säger mannen i polisförhör, enligt Sundsvalls Tidning som var först att rapportera om fallet.

Då var det mannens nya sambo som istället började ta hand om hans pengar. Genom en fullmakt fick hon uppdraget att sköta hans ekonomi. Hon kunde också koderna till hans bankomatkort och hade tillgång till hans internetbank.

Tog fyra snabblån

Totalt misstänks hon ha spenderat över en halv miljon på mannens bekostnad, rapporterar ST.

Nu åtalas kvinnan vid Sundsvalls tingsrätt. Pengarna har hon använt till att äta på restaurang, åka taxi och bo på hotell. Kvinnan, som är i 45-årsåldern, har också shoppat kläder, gått till frisören och betalat telefonräkningar.

Kvinnan misstänks också för att ha tagit snabblån för nästan 70 000 kronor i mannens namn och har dessutom förfalskat hans namnteckning för att ansöka om dem.

Hon har också fört över pengar till andra familjemedlemmar. I polisförhör har hon berättat att hon tappade greppet om sin egen ekonomi när hon blev sjukskriven och att hon samtidigt hjälpt sin son med en knarkskuld.

– Det knackade på folk mitt i natten. Jag var rädd, säger hon i polisförhör.

Gömde krav under madrassen

När sambon började bli bättre efter fallolyckan började han drygt ett år efter olyckan fatta misstanke om att något inte stod rätt till. Han upptäckte att det låg inkassokrav och brev från Kronofogden under madrassen.

När han skulle betala skulderna upptäckte han att det var tomt på kontona. Kvinnan hade också sålt alla hans aktier till ett värde av 120 000 kronor. På mannens depåkonto fanns 69 kronor.

Hans familj har berättat att mannen blev helt förkrossad när han upptäckte att han var utblottad.

Kvinnan åtalas för bedrägeri, urkundsförfalskning och trolöshet mot huvudman. Själv nekar hon till brotten enligt åtalet. Det enda hon erkänner är att hon sålt mannens aktier utan hans tillåtelse, skriver ST.

Bland åklagarens bevisning finns bland annat kontoutdrag och banktransaktioner.

Paret gjorde slut efter att mannen upptäckte att pengarna var borta.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Sundsvall

Bedrägeri