V-ledaren: Regeringen på väg bryta vallöfte

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anklagar regeringen för att vara på väg att bryta vallöftet om att förstatliga underhållet av järnvägen.

– Regeringen har dragit det här i långbänk medvetet. De har varit ovilliga att ta ett grepp på järnvägsunderhållet och se till att det blir ett sammanhållet ansvar. Det är dags att infria det man lovade inför förra valet, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Utspelet kommer bara ett dygn efter att regeringsföreträdarna Tomas Eneroth (S) och Isabella Lövin (MP) tillsammans med Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson slagit fast att Trafikverket ska få en större roll när det gäller järnvägens basunderhåll.

Huvudsakligen handlar det om att underhåll som gäller daglig drift ska flyttas över till Trafikverket. Enligt en debattartikel i Aftonbladet ska en särskild utredare senast den 17 augusti redovisa hur detta ska gå till.

Men åtgärderna är inte tillräckliga enligt V-ledaren.

– Vi tycker inte att det här räcker, vi vill att man tar fram en konkret plan på hur hela järnvägsunderhållet ska bli sammanhållet statligt. Regeringen har dragit fötterna efter sig och försenat att förverkliga det här vallöftet, säger Jonas Sjöstedt.