Farlig inställning till kriget i Syrien

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Få utomstående orkar längre bry sig om kriget i Syrien.

En förståelig men farlig och korkad inställning.

Syrienkriget påverkar vår värld mer än kanske något annat sedan andra världskriget.

Det mesta känns redan sagt om de vidrigheter som begåtts och fortsätter begås i Syrien.

Skolor och sjukhus bombas dagligen. Civila svälts ut när hjälpsändningar hindras från att nå krigets värsta områden.

Nu senast har FN återigen visat sin tandlöshet när man misslyckas stoppa bombningarna av Damaskus-förorten Ghouta där 400 000 civila finns, frivilligt eller hållna som gisslan av de rebellgrupper som slåss mot Assadregimen.

Händelserna i Syrien genomsyras av en grymhet och hänsynslöshet som nästan inte går att beskriva i ord.

Det senaste av alla larm från FN hävdar att nästan nio av Syriens tio miljoner barn är i desperat behov av hjälp. Det ska jämföras med de en halv miljon som var i samma situation efter sex månaders krig. Sex miljoner barn lever på flykt inom eller utanför landet. 2,5 miljoner går inte i skolan.

Blundar

Hur påverkar det Syriens möjligheter att på nytt bygga upp ett fungerande samhälle?

I västvärlden blundar de flesta av oss eller vänder ryggen till med en känsla av att det ändå inget är vi kan göra. Kriget angår ju strängt taget inte oss. Eller?

Sanningen är att kriget i Syrien påverkar oss i allra högsta grad fast vi kanske inte tänker på det.

Kriget har destabiliserat hela Mellanöstern och fått EU att skaka i dess grundvalar.

Kriget gav den nästan insomnade Islamiska staten nytt syre och har lett till en våg av terror runtom i världen, ända till Drottninggatan.

Terror som i förlängningen hjälpt Donald Trump till presidentmakten i USA och lett till att högerextrema partier i Europa gått kraftigt framåt och i några fall till och med hamnat i regeringsställning.

Spräcka EU

Kriget i Syrien är en av de pådrivande orsakerna till den flyktingvåg som spritt sig till Europa de senaste åren och som orsakat enorma motsättningar inom och mellan Europas länder. Senast i sommar ska EU ha lyckats samla sig runt en gemensam asylpolitik men i nuläget är motsättningarna så stora att det verkar omöjligt.

Kriget i Syrien hotar indirekt att spräcka hela EU.

Kriget i Syrien har gett Ryssland och Iran chansen att stärka sina positioner på den internationella arenan. Iran uppges nu bygga baser i Syrien som kan användas i ett framtida krig mot Israel.

Saudiarabien har startat krig i Jemen för att motverka Irans inflytande och samtidigt skapat vad FN kallar världens just nu största humanitära katastrof. Ett nytt slagfält som sannolikt aldrig blivit av om det inte varit för kriget i Syrien.

Risken för en direkt konfrontation mellan Iran och Saudiarabien har ökat. Liksom risken för ett krig mellan Israel och Iran.

Grovjobbet

I dag meddelade Turkiet att man gått in i det belägrade Afrin i norra Syrien som domineras av kurder. Allt för att stoppa kurdernas möjligheter att bilda en separat kurdisk stat av de områden man behärskar i Syrien. Turkiet har redan bombat staden i flera veckor med många civila dödsoffer som följd.

Samma kurder som gjorde grovjobbet åt västvärlden för att krossa IS kalifat lämnas nu åt sitt öde.

Hur många kommer ens längre ihåg att kriget i Syrien började som ett rop på frihet efter årtionden av förtryck från Assad-klanen?

Ingen god

I dag är det svårt att peka ut någon god sida i kriget. Det är mest en enda röra av märkliga och svårbegripliga allianser för att nå tillfälliga framgångar. Alla sidor begår övergrepp.

Länge ansåg militära experter att ingendera sidan kunde vinna kriget. Efter sju år är det nog dags att ompröva den ståndpunkten.

Diktatorn Bashar al-Assad ser ut att bli krigets segrare tack vare hjälpen från Ryssland och Iran. Men han kommer inte under överskådlig tid att kunna ta kontroll över hela landet.

Syrien riskerar att delas upp och skapa ännu mer instabilitet.

Det här är Wolfgang Hansson 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Iran

Ryssland

EU