Obama vill tillåta dödsstraff för barnvåldtäkter

Av: David Nannini Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det strider inte mot konstitutionen”

I går röstade USA:s Högsta domstol igenom ett förbud mot dödsstraff för dem som våldtar barn.

Båda presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain är emot domstolens beslut.

– Jag tycker att våldtäkt av ett litet barn, sex eller åtta år, är ett avskyvärt brott och om en delstat fattar ett beslut om att dödsstraffet åtmintone delvis – under strikta och väldefinierade förhållanden – går att applicera, strider det inte mot konstitutionen, säger Obama.

Med röstsiffrorna 5-4 förbjöd USA:s Högsta domstol i går den amerikanska delstaten Louisiana att föreskriva dödsstraff för våldtäkter mot barn under 12 års ålder.

”Inte proportionerligt”

Beslutet innebär också att fem andra delstaters lagar om dödsstraff för våldtäkter mot barn som inte också avlider av brottet är ogiltiga.

– Dödsstraffet är inte ett proportionerligt straff för en barnvåldtäkt, skriver Högsta domstolens domare Anthony Kennedy i beslutet.

Båda de amerikanska presidentkandidaterna, republikanen John McCain och demokraten Barack Obama, motsätter sig beslutet.

– Jag tycker att våldtäkt av ett litet barn, sex eller åtta år, är ett avskyvärt brott och om en delstat fattar ett beslut om att dödsstraffet åtmintone delvis – under strikta och väldefinierade förhållanden – går att applicera, strider det inte mot konstitutionen, sa Obama under en presskonferens i Chicago.

”Angrepp mot rättsväsendet”

Beslutet innebär att de två personer som dömts till döden för våldtäkter mot barn inte kommer att avrättas, uppger AP.

I sin bok ”The audacity of Hope”, som kom ut i oktober 2006, skriver Barack Obama:

– Även om fakta säger mig att dödsstraffet gör föga för att avskräcka från brottslighet tycker jag att det finns en del brott – massmord, våldtäkt och mord på barn – som är så avskyvärda, så långt bortom gränserna, att samhället fullt ut har rätt att uttrycka sin vrede genom att utdöma det ultimata straffet.

I en kommentar kallar John McCain Högsta domstolens beslut för ”ett angrepp mot rättsväsendets ansträngningar för att straffa de här avskyvärda brottslingarna för de mest föraktliga brotten”, uppger AP.

Publicerad: