Bjud på nybakat till julbordet

Utan att stressa

Det doftar nybakat och gästerna kom just. Hur hinner du allt? Avslöja inte hemligheten: Baka en extra omgång och frys in. Tina dem i ugnen och bjud på nybakade baguetter på julafton.

Foto: Coop

Ingenting är mysigare än än doften av nybakat bröd när gästerna kommer. Men hur ska du hinna med allt? Coops Sara Begner har bästa tipset.

– När du ändå bakar – gör en extra omgång och frys in. Sedan tinar du brödet i ugnen precis innan besökarna kommer!

Till jul kan det vara roligt att piffa till det vanliga brödet för lite extra julkänsla. Klassiska julskryddor som russin, nejlikor, fikon, rosmarin, kanel och kardemumma gör sig bra i de flesta brödrecept.

– Jag bakar in fikon och rosmarin i vanliga småbaguetter, säger Sara Begner.

För att få till Sara Begners vackra julbaguetter behövs dinkelsikt, vetemjöl, jäst, olivolja och salt att baka ihop till en deg. Till fyllningen behövs färsk rosmarin, torkade fikon och olivolja.

– Börja med att baka ihop degen och arbeta den väl. Medan den sedan jäser kan du finhacka rosmarinen och grovhacka de torkade fikonen.

När degen jäst färdigt brer du på fyllningen och vrider till små baguetter. Grädda i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter och njut av den härliga hemtrevliga doft som sprider sig i köket.

Eftersom baket tar upp emot tre timmar kan det vara idé att baka nu, några dagar innan julafton. Frys in brödet och ta sedan fram och värm det i ugnen, lagom till gästerna ska komma.

– En härlig nybakad doft av jul kommer sprida sig och gästerna förundras över hur du hunnit baka på julafton, säger Sara Begner och blinkar.

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat