Nyheter

"Vi är inga terrorister"

Av: 

Johan Arkert

NYHETER

Island jämställs
med al-Qaida

På Island är upprördheten stor över Storbritanniens agerande. Här är några av dem som protesterat på sajten indefence.is.
På Island är upprördheten stor över Storbritanniens agerande. Här är några av dem som protesterat på sajten indefence.is.

Tiotusentals upprörda och djupt sårade islänningar protesterar mot att Storbritanniens premiärminister Gordon Brown likställt landet med terrorstater.

– En allvarlig situation har förvandlats till en nationell katastrof, skriver upphovsmännen bakom uppropet på sidan indefence.is .

Hundratals islänningar publicerar nu bilder på sig själva där de håller plakat med texten ”I'm not a terrorist”.

Enligt Storbritanniens lagstiftning jämställs numer Island med länder och organisationer som Nordkorea, Al Qaida och Iran.

I ett upprop där hittills en sjättedel av Islands befolkning skrivit på vädjar man till premiärminister Gordon Brown att häva terroriststämpeln.

"En nationell katastrof"

– Gordon Brown har använt antiterroristlagarna på ett orättfärdigt vis mot den isländska befolkningen för att själv nå kortsiktiga politiska vinster. Det här har gjort att en allvarlig situation har förvandlats till en nationell katastrof som påverkar familjer både på Island och i Storbritannien. Hjälp oss undvika att en ännu större skada sker, står det på hemsidan indefence.is.

Den diplomatiska krisen mellan ö-länderna tog fart när hundratusentals brittiska sparare fick sina konton i isländska banker frusna till följd av finanskrisen.

Gordon Brown kallade aktionen olaglig och svarade med att utnyttja antiterrorlagarna från 2001 och på så vis frysa Islands tillgångar i Storbritannien.

Resultatet är att den ekonomiska krisen på Island förvärrats avsevärt och djupt sårat islänningarnas känslor.

Betalningssytemet ligger nere

Enligt Sigmundur David Gunnlaugsson, ekonom och en av upphovsmakarna bakom hemsidan har agerandet från Storbritannien inneburit allvarliga konsekvenser.

– Det här har fått effekt inte bara för Islands affärer med Storbritannien, vi kan inte heller längre göra affärer med USA eftersom de ser terrorakten. Företag kan inte få betalningar i utländsk valuta och betalningssystemet ligger mer eller mindre nere, säger han till Dagens Nyheter.

Brist på medicin

Gunnlaugsson hävdar att det nu börjar bli brist på viss importerad mat och medicin. De företag som importerar varor måste först bli godkända av ett särskilt råd innan de tillåts växla till utländsk valuta. Något som det råder brist på inom landet.

Samtidigt har exportbolag svårigheter att föra in sina inkomster till Island på grund av det brittiska agerandet, förklarar Gunnlaugsson för DN.

55 000 har skrivit på

Hittills har omkring 55 000 islänningar, drygt en sjättedel av landets befolkning, skrivit på listan.

– Den isländska befolknigen har alltid betraktat sig själva som goda vänner till Storbritannien. Våra länder har en lång historia av gemensam handel och som nära allierade i NATO och Europa, står det i petitionen.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: